13 хил. рибки, балканска пъстърва бяха пуснати днес в коритата на реките в селата Бели Искър, Говедарци и в реките Бистрица и Искър в Самоков | Община Самоков

13 хил. рибки, балканска пъстърва бяха пуснати днес в коритата на реките в селата Бели Искър, Говедарци и в реките Бистрица и Искър в Самоков

Main News Image
Събитието се организира по повод 27 юни- Ден на риболова.
Най-големите ентусиасти, които взеха участие в инициативата, бяха децата от училищата в Самоков. Те наблюдаваха процеса с голям интерес и за награда получиха сладоледи, осигурени от магазини ,,Браво”.
Представители от Ловно-рибарско сдружение – Самоков се ангажираха с транспортирането на зарибителния материал до селата.
Зарибителният материал бе закупен от пъстървово стопанство “Тошков чарк” на язовир Батак.
Ежегодно община Самоков закупува между 8 и 10. хил. рибки, в зависимост от големината им. Традиционно в зарибяването участват и любители рибари, членове на Туристическо дружество „Рилски турист”, граждани.
Процесът на зарибяване се проведе под наблюдението на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.
Борислав Георгиев от ИАРРА припомни, че в момента важи правилото за балканската пъстърва „хвани и пусни”. Той обясни на децата процеса та зарибяване. Рибките са с големина около 8 см. и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. Ловно рибарско сдружение – Самоков също традиционно се включват, като закупуват около 3 хил. бр. пъстърви.Те призоваха рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.