Специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към Министерство на културата одобри проекта за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов | Община Самоков

Специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към Министерство на културата одобри проекта за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов

Main News Image
Заседанието на експертния съвет се проведе в сряда и разгледа няколко проекта за паметници, сред които и бе този за композицията за първия български фотограф. Проектът бе представен от неговия автор Маргарита Иванова, която е автор и на статуетката за Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов”. Към проекта за самия монумент е представен и ситуационен план, както и вертикална планировка на пространството. Представянето на тази част от концепцията за монумента направи главния архитект на общината Надежда Клинчева.
Експертите от съвета за изобразително изкуство разгледаха проекта и в хода на обсъждането на различните детайли, изготвиха препоръки, които ще бъдат приложени към предложението за одобрение на проекта от министъра на културата. Забележките включват препоръки за промяна на шрифта на надписа, да се намали броят на фотографските плаки както и бъдат поставени по-високо и подредени под формата на хармоника, за да кореспондират с фотоапарата и самата фигура на фотографа да бъде по-висока, като се отрази това и на пропорциите на тялото. Към вертикалната планировка бе препоръчано да се увеличи озеленяването около композицията.
Проектът представлява фигурата на Анастас Карастоянов с фотоапарат. Това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от релефни фотографски плаки на направените от Карастоянов снимки на Левски и други популярни лица от българската история. Паметникът се предвижда да бъде позициониран в историческата зона на града на ул. „Цар Борис III”, пред Чорбаджийската фурна. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.
Тази година се навършват 200 год. от рождението на Анастас Карастоянов и изграждането на композицията, посветена на известния самоковски фотограф, ще бъде чудесно допълнение за отбелязване на кръглата годишнина.