По случай 12 октомври – Ден на българската община и местното самоуправление, Община Самоков учреди почетни плакети на личности с принос за развитието на община Самоков и местното самоуправление | Община Самоков

По случай 12 октомври – Ден на българската община и местното самоуправление, Община Самоков учреди почетни плакети на личности с принос за развитието на община Самоков и местното самоуправление

Main News Image
Почетни плакети бяха връчени на инж. Христо Ярловски, който в продължение на близо 40 години е в общинската управа като кмет на Самоков, заместник-кмет и общински съветник. Кмет на община Самоков е в годините 1986-1990-та. По време на неговото кметуване се изгражда първата отсечка от околовръстния път, изграждат се водопроводите Бели Искър – Боровец и Мала църква – Самоков. Открива се блок „Б” на общинската болница. Подменя се изцяло подземната инфраструктура на централна градска част. Изгражда се централният площад. Построява се новата сграда на Общината.
С плакет бе удостоен Ангел Немов. Той е кмет на Общината в мандат 1999-та – 2003-та. 4 мандата общински съветник. По времето, когато Ангел Немов управлява община Самоков се изгражда колектор 5. Изгражда се и Ларгото в центъра на града, модернизира се общинския пазар. През 2000 година се възстановява Националната награда за живопис „Захарий Зограф”, а през 2002 година се провежда първия празник на град Самоков на 21 август – Ден на свети Симеон Самоковски.
Следващият, удостоен за заслуги към местното самоуправление е рекордьор по мандати не само за община Самоков, но и за цялата страна. От ноември 1968 година до ноември 2019 г. Крум Георгиев е кмет на село Бели Искър. Половин век сградата на кметството е негов втори дом. През всички тези години той гледа на селото си като добър стопанин, с грижа и за инфраструктурата, и за благоустрояването, и за хората.
С почетен плакет бе удостоена и инж. Евелина Перфанова – човек с над 40 години стаж в общинска администрация, ръководител на един от най-натоварените отдели – териториално и селищно устройство. През всички тези години тя изготвя анализи, прогнози и становища за инвестиционната политика. Участва в разработването на програми и стратегии, свързани с развитието на Общината. Осъществява управлението на инфраструктурни проекти и координира строителни обекти.
Плакетите връчи кмета на общината Владимир Георгиев. Председателят на ОбС Мая Христева подари на наградените икона възрожденска щампа „Покрова на Света Богородица”. Кметът Владимир Георгиев поздрави служителите на администрацията, кметовете на кметства и общинските съветници по случай празника. Той благодари на всички за усилията и работата в името на по-доброто бъдеще на община Самоков.