По случай Сирни Заговезни по традиция в нашия град бяха запалени традиционни купи. | Община Самоков

По случай Сирни Заговезни по традиция в нашия град бяха запалени традиционни купи.

Сирни Заговезни се отбелязва в неделя, седем седмици преди Великден, нарича се още Поклади и Прошка. По традиция близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На Сирни Заговезни – преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. На този ден се припомнят Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.”

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

За втора поредна година Община Самоков прави голяма купа над паркинга на магазин Била. Вчера, въпреки дъждовното време в обявения начален час за запалване на купата се бяха събрали много хора. Кметът Владимир Георгиев поздрави с празника и използва възможността да поиска прошка от всички, ако по някакъв начин е засегнал някого, ако все още не е изпълнил поети ангажименти и обещания, ако не е успял да помогне…. „Най-висшата форма на човещина и най-пречистващото е да можеш да дадеш прошка….“ След като пожела хубав празник на всички, кметът и зам. кметът Васил Сайменов запалиха купата със специално приготвени за целта факли. Самата купа бе подготвяна няколко дни през миналата седмица. За нея бяха докарани шест камиона смрика, бе направена специална конструкция от дървета и самата купа бе оформена като огромна почти 10-метрова елха.

Празникът край купата продължи почти до 10 часа с много музика и хора. Община Самоков беше осигурила традиционната ракия за прошка. Прекрасно допълнение към празника бе изпълнението на децата от танцовия състав към читалище „Младост“.

1662071_603990906347155_161103790_n