Новини от кризисния щаб към община Самоков | Община Самоков

Новини от кризисния щаб към община Самоков

Main News Image

Кметът Георгиев докладва пред Кризисния щаб, че от страна на Община Самоков са взети всички мерки за ограничаване на посещенията в сградата и периодична дезинфекция.
Със заповед на кмета са затворени всички общински обекти – хотела, залата, музея и музейните обекти, библиотеките, читалищата, Центъра за социална рехабилитация.

С решение на Председателския съвет е отменено е заседанието на ОбС, насрочено в края на март, както и заседанията на постоянните комисии.

Преустановени са командировките на служители, както и заседанията на Експертния съвет.

Служители от общинска администрация са съдействали за разпространението на заповедта на министъра на здравеопазването за извънредните мерки във всички търговски обекти.

През април ще започне измиването на всички улици в града. За момента тази дейност не може да бъде извършена, поради ниските температури. От Общината призовават гражданите за съдействие, като се включат с почистване пред домовете си и общите площи в блокове. От Общината в момента почистват улици от отпадъци и най-вече – пясък.

“Очакваме да се гласуват промени в законодателството за удължаване на периода, в който гражданите могат да платят задълженията си с отстъпка. Спираме сроковете, които текат по делата за просрочените задължения. Обмисляме да компенсираме и наемателите на общински обекти за търговска дейност, които ще ги засегнат мерките и няма да упражняват дейност по време на извънредното положение” – каза кмета на днешното заседание.

Няма да се дължи такса за детската градина за периода на извънредно положение, в който градините няма да работят

Служители от Общината ще правят периодични проверки на обществения превоз и на автогарата за спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Поради силно намалелия пътникопоток, се обмисля решение за редуциране на някои линии.

Общината е взела мерки за включване в услугата Домашен социален патронаж на повече хора. Предоставени са и телефони, на които възрастните могат да заявят услугата. Ще се приемат заявки и за пазаруване на хранителни стоки, като доставката до дома ще бъде безплатна. „За момента няма сериозен наплив, но ако повече хора заявят желание, имаме опция и да ангажираме доброволци” – каза кмета – Без да сме обявили подобна нужда, в общината получаваме заявки от много хора, с желание да помагат.

По отношение на Боровец, кметът докладва, че там вече туристите са много по – малък брой, от 2693-ма през уикенда, от вчера са 150. Те са от последния трансфер и ще освободят курорта на 21 март.

Контролът за спазване на противоепидемиологичните мерки и извънредното положение, съгласно заповедта на МЗ, се упражнява от РЗИ със съдействието на органите на МВР. Началника на полицията докладва, че правят непрекъснати проверки в града и в Боровец за заведенията.

От щаба призоваха всички граждани да спазват ограниченията, за да предпазят себе си и близките си.

******************************************************

„Изпълняваме всички предпазни мерки. Обстановката в болницата е спокойна” – това каза днес председателят на Кризисния щаб към община Самоков д-р Ковачка на днешното заседание.
В МБАЛ – Самоков са взети всички предпазни мерки, като са ограничили административния персонал до 1 човек в кабинет. Медицинския персонал разполага с всички предпазни и дезинфекционни средства за поне два месеца и медикаменти и консумативи за шест месеца. През последните дни се наблюдава сериозно ограничаване на потока на хора в МБАЛ и Поликлиниката, като повечето хора са пред педиатричните кабинети.
Кметът на общината се е разпоредил да се извършва редовно миене и дезинфекциране на поликлиниката, както и минаване с дезинфекционни препарати на пейките в коридорите и перилата на стълбищата.
Д-р Трендафилова, завеждащ Центъра за спешна помощ докладва, че са снабдени с предпазни средства и не отчитат до момента завишаване на сигналите до спешна помощ. От МБАЛ – Самоков се надяват в най-скоро време да бъде наличен т.нар. „бърз тест” за коронавирус, като по този начин ще могат да получават данни за всички, които проявяват съмнителни симптоми. На този етап в болницата са се запасили с тест за грип, като го ползват за болни с грипоподобни симптоми, на принципа на елиминиране. На заседанието на щаба бе обсъдено въвеждането на картончетата от близкото минало, чрез които се указват домовете, които са под карантина. Идеята е по този начин и обществото да съдейства за спазване на карантината.
Под карантина в момента в Самоков са 24 лица, подадени от РЗИ, завърнали се от рискови дестинации. Според новите законови норми, лицата под карантина трябва да знаят, че подлежат на наказателна отговорност – 5 години затвор и глоба до 50 хил. лв.
От щаба призоваха всички граждани да спазват ограниченията, за да предпазят себе си и близките си. „Нека не забравяме, че по последни данни и децата вече се сочат като рискова група, така че заразата е опасна не само за възрастните хора” – каза д-р Ковачка. Най-сигурното предпазно средство си остава личната отговорност.