Кризисния щаб за противоепидемиологични мерки срещу COVID 19 към Община Самоков днес проведе разширено заседание | Община Самоков

Кризисния щаб за противоепидемиологични мерки срещу COVID 19 към Община Самоков днес проведе разширено заседание

Main News Image
На заседанието, освен членовете на щаба, присъстваха кметът Владимир Георгиев, кметовете на населени места в общината, общински съветници и пастори от 7-ми квартал. Целта на срещата бе да се даде широка гласност сред населението за превенцията и мерките за предпазване, като бе подчертано, че най-важна е личната отговорност на всеки един. Кметът Владимир Георгиев обяви, че от РЗИ са уведомили, че грипната ваканция на учениците НЯМА да бъде удължавана.Той призова гражданите да ограничат посещенията си в болницата и да спазват алгоритъма за обаждане по телефона, защото при наличие на регистриран случай в МБАЛ, ще бъде затворена болницата, което означава спиране на приема на болни, спиране на хемодиализата и т.н. Разпоредено е да се прави периодична дезинфекция на училища, детски градини, автобусите за градския транспорт, магазини и заведения за обществено хранене. Кметовете на селата бяха инструктирани да наблюдават обстановката, да информират хората за мерките и алгоритъма при наличие на симптоми, както и да подават информация, ако жители на селото наскоро са се завърнали от страна с регистрирани случаи на вируса. По отношение на сградата на общинска администрация и на обществените сгради вече са предприети мерки за периодична дезинфекция, на гишетата са поставени дезинфектанти.
Председателят на кризисния щаб д-р Ковачка докладва, че болницата разполага с всички необходими консумативи, медикаменти и предпазни средства за четири месеца напред. По отношение на маските бе дадена информация, че в момента е спрян износа и всички български фирми произвеждат само за вътрешния пазар. До момента всички лица, които са се завърнали от страни с регистрирани случаи на коронавирус, са поставени под карантина. Д-р Ковачка призова към отговорно отношение на всеки един гражданин, тъй като това, че няма изразена симптоматика, не значи че не е заразен. Затова е необходимо да се спазват изискванията за лична хигиена и дезинфекция и ограничаване на масови събирания. Болницата работи по въведен алгоритъм за реакция при усложнено инфекциозно заболяване. Задължително болния информира личния лекар по телефона. Общопрактикуващите лекари и МБАЛ са във взаимодействие с Центъра за спешна помощ. Така личния лекар се свързва с тях и болния се транспортира до инфекциозна болница в столицата. От вчера вече има препоръка всеки, който посещава болницата да бъде с маска. За всички, които се връщат от чужбина карантината е задължителна.
На заседанието присъстваше и проф. Савов – национален консултант по микробиология. Той подчерта, че „мишената” на коронавируса са възрастните хора. Това, което отличава този вирус от останалите е изключително бързото му въздействие върху алвеолите, което води до затруднено дишане и пневмония.
На всички присъстващи бяха раздадени информационни листа с алгоритъма за реакция при инфекциозни заболявания и спешни телефони.