Кметът инж. Ангел Джоргов посрещна днес Нейно превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България. | Община Самоков

Кметът инж. Ангел Джоргов посрещна днес Нейно превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България.

Main News Image
Посланик Предеску бе придружена от г-жа Аурелия Домнитеану – министър-съветник по политическите въпроси и от г-н Раду Молдован, министър-съветник, ръководител на Службата за икономика и промоция в посолството. На срещата присъстваха и зам.-кметовете Люба Кленова и Станимира Давидова и Люси Бързанова от сдружение „Здраве, екология, туризъм”.
Целта на посещението бе представителите на посолството да получат информация за потенциала на Самоков и възможностите за сътрудничество, както и да се запознаят с дейността на част от най-големите предприятия на територията.
Инж. Джоргов представи община Самоков като акцентира на сектор „Туризъм” и курортите на територията ни. През последните години набира популярност като спа дестинация и районът на Белчин и Белчин бани. Той не пропусна да отбележи, че Самоков става все по-привлекателен за румънските туристи, видно от факта, че броят им се увеличава с всяка година.
След срещата гостите посетиха най-голямото предприятие „Самел 90”, където бяха посрещнати от инж. Петър Георгиев и неговия екип. Нейно превъзходителство прояви сериозен интерес към военното производство, а г-н Молдован се поинтересува дали самоковското предприятие си партнира с фирми от Румъния.
„Самел 90” ползва доставчици на различни компоненти от северната ни съседка, но имат интерес към развиване на партньорства с техни фирми. Гостите бяха впечатлени от мащабите на новостроящия се комплекс „Самелион“ като поставиха въпроси, свързани с възможностите за организиране на мащабни спортни прояви. Заявиха, че с удоволствие ще присъстват на откриването на комплекса през септември тази година.
Другото производство, с което се запознаха бе сладките изделия на „Си Комерсиал” и търговската марка „Дома”. Г-н Сотир Немов показа на гостите предприятието, като подчерта, че работи с много румънски фирми и изнася значителна част от продукцията си там. Той разказа подробно за ползваните суровини, начина на производство, организацията на предприятието и др.
Визитата продължи с посещение във фирма „Василев и Тодоров”, които са собственици на известната търговска марка „Компир”. Румънските гости разгледаха цеховете за продукция и пакетиране на картофи. Информираха се за осигуряване на суровината и начина на организацията на предприятието. Посещението завърши с посещение на културно-исторически забележителности на региона и разходка в курорта Боровец.