Кметът Владимир Георгиев се срещна със собствениците на каруци от 7-ми квартал | Община Самоков

Кметът Владимир Георгиев се срещна със собствениците на каруци от 7-ми квартал

Main News Image
На срещата присъстваха експертите от отдел „Екология” и управителя на Регионалното депо за управление на отпадъците

Срещата е във връзка с кампанията за ликвидиране на локалните сметища и цели да ангажира и насърчи всички собственици на каруци с извозването на битов отпадък до депото. Идеята на предприетата мярка е да се стимулират каруцарите да извозват отпадъците на депото, а не да го изхвърлят нерегламентирано в околностите на Самоков.
На проведената среща бе обяснено на хората, които се занимават основно с извозване на отпадъци, че могат да депонират безплатно в Регионалния център. Служителите на депото ще изготвят списъци с имената на каруцарите и броят на каруците, които докарват отпадък, като най-активните ще бъдат стимулирани с включването им в екологични програми. Мярката е и икономически изгодна, тъй като по този начин разходите за почистването на нерегламентирани сметища значително ще паднат. От друга страна няма да има неприятния облик, който е в северната част на града. Процеса ще отнеме време, но се надяваме този ефект да се засили и на практика проблема да бъде решен.
До края на април ще се монтират и високотехнологичните камери, които ще отчитат всяко движение по всяко време на денонощието и автоматично ще изпращат сигнала до полицията.