Клуб на любителите на операта се учреди на 4 февруари в Самоков. Първата инициатива бе “Музикален поздрав с шедьоври от италианската опера” | Община Самоков

Клуб на любителите на операта се учреди на 4 февруари в Самоков. Първата инициатива бе “Музикален поздрав с шедьоври от италианската опера”

Артисти от Софийска опера и балет представиха арии от Аида на сцената на Читалище – паметник “Отец Паисий”.

Концертът се проведе под патронажа на кмета на община Самоков Владимир Георгиев. Той поздрави гостите и сподели, че Самоков заслужава да има подобни инициативи. Много от присъстващите в салона със сигурност си спомнят Зимните културни празници, така че тази инициатива може да се тълкува като зародиш на възстановяване на традицията. От името на Софийската опера поздрав отправи Димитър Сотиров. Той сподели, че идеята на дирекътора на операта е да основе Клуб на любителите на операта в Самоков. Това е първия клуб извън столицата и с инициативата реално бе сложено началото му. Софийската опера ще предоставя билети за своите представления на преференциални за самоковци цени, които ще се продават на касата на Читалището. Първата покана бе за премиерата на операта „Аида” на Джземе Верди, която ще бъде тази събота.

Салонът на читалището бе изпълнен от любители на оперната музика. Като основно бе акцентирано върху предстоящата премиера. Освен арии от Аида, зрителите чуха и популярния фрагмент от „Севилския бръснар”. Самоковската публика можа да се наслади на изпълнението наИрена Петкова като Амнерис а и Габриела Георгиева като Аида. Между всяка ария драматургът Димитър Енчев въвеждаше публиката в сюжета на постановката. Той разкри за присъстващите и историята около написването на „Аида” и първото й представяне на сцена.

Накрая цялата публика стана на крака за да аплодира певците. Кошници с цветя бяха понесени от името на кмета на общината и от името на читалищното настоятелство, към читалище „Отец Паисий”. Със сигурност всички присъстващи бяха силно развълнувани и и си тръгнаха емоционално заредени от прекрасния концерт, на който станаха свидетели.

Музикален поздрав с шедьоври от италианската опера 1

 

Музикален поздрав с шедьоври от италианската опера 2

 

Музикален поздрав с шедьоври от италианската опера 3