Днес, 12 октомври – Денят на българската община, на церемония бяха връчени грамотите на носителите на общинска стипендия за учебната 2020-2021 | Община Самоков

Днес, 12 октомври – Денят на българската община, на церемония бяха връчени грамотите на носителите на общинска стипендия за учебната 2020-2021

Main News Image
Инициативите, които организираме в този ден имат за цел популяризиране дейността на местната власт, постигане на по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво. Общинските стипендии имат за цел да стимулират и подкрепят талантливи ученици в различни области. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев поздрави стипендиантите, техните родители и учители, като подчерта, че Община Самоков е сред първите общини, учредила стипендии за подпомагане на даровити деца в различни области на науката, изкуството и спорта. “За нас е важно успехите на учениците ни да бъдат подкрепяни, за да имат те мотивацията за нови постижения”.
Връчени бяха две стипендии за хуманитарни науки – на Ана-Мария Мирчева – ученичка 11 клас на ПТГ „Вапцаров” и на Доника Баракова – в момента ученичка в 8 клас на ПГ „К. Фотинов”. Две стипендии в областта на природоматематическите науки получиха съответно Иван Нейчев ученик в 12 клас на ПТГ „Вапцаров” и на Моника Попова – ученичка 8 клас в ПГ „Фотинов”. Христо Димитров, ученик в 8-ми клас на Гимназия “Фотинов” получи удостоверение за стипендията за изобразително изкуство. Дияна Чаушева, възпитаник на Националното музикално училище, Димитър Рогачев от гимназия „Фотинов” и Мартина Дибекова от ПТГ “Н. Вапцаров” получават стипендията за музика. Стипендията за спорт се присъжда на Георги Ганджулов – лека атлетика. Двамата млади сноубордисти Яна Попова и Антоний Антонов получават стипендията за талантлив подрастващ спортист. Стипендиите са в размер на 1000 лв., а двете стипендии за талантлив подрастващ спортист в областта на зимните спортове в размер на 500 лв.
Използвахме днешния ден, за да връчим още едно отличие – Диплома за съхранение и развитие на световните традиционни народни изкуства на госпожа Даниела Георгиева, художествен ръководител на детска група „Белчинче”, Ивана Зърнева, Мартина Дибекова и Крум Русинов към НЧ „Светлина – 1909” – с. Белчин, които се представиха достойно на Световния шампионат по фолклор „World Folk 2020”.