Днес самоковци се поклониха пред паметта н а Ботев и загиналите за свободата на България | Община Самоков

Днес самоковци се поклониха пред паметта н а Ботев и загиналите за свободата на България

Main News Image
Поклонението се състоя пред паметника на големия български революционер, където всяка година на този ден, самоковци свеждат глава в знак на признателност към подвига му. Тържеството бе открито с Ботев марш в изпълнение на фанфарния оркестър към ОУ :Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева.
Втори юни е дата в българския исторически календар, когато признателно скланяме глава пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и на героите български, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Втори юни ние българите знаем като Ден на Ботев защото именно на този ден, преди 147 години гениалният поет и патриот славно загина като водач на чета. С подвига си Ботев и неговите четници дават най-ярките измерения на пример за саможертва, за безкористно посвещаване на родината. Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Именно за тези освободителни борби на българите, възпитаниците от 2 и 4 клас на НУ „Христо Максимов” с ръководители Румяна Павлова и Любомира Тинчева подготвиха вълнуващ рецитал за 14 май-Освобождението на Самоков, който, поради лошото време не можаха да изпълнят и днес те представиха стихове и песни за героите, отдали живота си за свободата и независимосттта на България. Всяка година малките възпитаници от детска градина „Зорница”, която се намира най-близо до паметника на Христо Ботев, подготвят танц за 2 юни. Днес те отново се представиха с танцова програма. Стих за Ботев рецитира Пламена Димитрова, ученичка от 4-а клас при училище „Кирил и Методий”. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на паметника на големия български революционер, а точно в 12 часа всичко замръзна в знак на преклонение и благодарност.
Името на Ботев е нарицателно, както и думите му „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…” .