Днес проф. Аксиния Джурова, председател на журито, заедно с екипа на Исторически музей- Самоков, прегледаха състоянието на картините на носителите на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” и определиха тези, които ще участват в изложбата, посветена на 50 годишния юбилей на Наградата | Община Самоков

Днес проф. Аксиния Джурова, председател на журито, заедно с екипа на Исторически музей- Самоков, прегледаха състоянието на картините на носителите на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” и определиха тези, които ще участват в изложбата, посветена на 50 годишния юбилей на Наградата

Main News Image
През тази година Националната награда за живопис „Захарий Зограф” отбелязва своя 50-годишен юбилей от първото връчване на отличието. По този повод Община Самоков, съвместно със Съюза на българските художници, Исторически музей – Самоков и журито на наградата ще организираме изложба с наградените през всички тези години творби. Експозицията ще бъде открита на 16 май е зала „Райко Алексиев” в столицата.
Община Самоков се гордее, че името на нашия град се свързва с най – доброто от съвременното българско изкуство. Наградата „Захарий Зограф“ се връчва на художници за особени постижения през предходната градина. Благодарение на статута на наградата, днес фонда на Историческия музей разполага с произведенията на най-утвърдените през времето български художници. Проследявайки пътя на носителите на Наградата „Захарий Зограф“, съзираме едно повествование на съвременното българско изкуство.
Днес в Самоков гостува зам. министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя посети и Художествената галерия “Проф. Васил Захариев” в Самоков, където, освен произведенията на носителите на Наградата “Захарий Зограф”, видя и творбите на финалистите в конкурса за Националната награда по фотография “Анастас Карастоянов”, която също връчва Община Самоков.