Днес почетохме паметта на Апостола на свободата. | Община Самоков

Днес почетохме паметта на Апостола на свободата.

На днешната дата преди 141 години е обесен Васил Иванов Кунчев, наричан от народа Апостола на свободата. На тази дата ние се прекланяме пред идеите и делото на героя, съизмерими не само в границите на нашата страна, но и в световен мащаб.

Днес много граждани и ученици се бяха събрали пред паметната плоча на Дякона, поставена на входа на Девическия манастир.

Панихида бе отслужена от свещеноиконом Петър Стоименов в съслужение със самоковски духовници. „Вечна е паметта на героя“, не само защото „тоз който падне в бой за свобода, той не умира“, но и защото идеите на Левски са живи и днес, думите му, казани преди век и половина са толкова актуални и сега, толкова силни.

След панихидата бе поднесен рецитал за Апостола, подготвен от учениците от НУ „Станислав Доспевски“. Детските гласова със стихове за Левски бяха заредени с вдъхновение, учениците цитираха споделените идеи и думи с жар и плам. Рециталът бе зареден с изключително силен емоционален заряд, такъв, какъвто личността на Апостола заслужава.

Кметът Владимир Георгиев се обърна към присъстващите със словото си „Великият син на България Васил Левски е гениален творец на най-голямата историческа епоха – На Българското Възраждане. Без Апостола на свободата, без мислите и делата му Българското възраждане би било многократно по-бедно по дух, по-ограничено по идеи….. Но Левски не принадлежеше само на България. Неговите идеи за свобода и човешки права са ненадминати в историята на освободителните борби, неговите прозрения в бъдещето принадлежат на цялото човечество….. Нека се уповаваме на Апостола, за да бъдем единни и да дадем на децата си един по-смислен живот…за да я има България“.

С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на великия българин под звуците на прочутата Ботева песен „Обесването на Васил Левски“. След това всички присъстващи поднесоха цветя на паметната плоча на Апостола. Вълнуващо в това тържество бе участието, разбирането и съпричастността на децата. Дори в очите им можеше да се прочете вдъхновението от личността, отношението…. и това дава надежда, защото именно децата са тези, на които разчитаме да градят по-доброто бъдеще, като вземат най-ценното от миналото.

От името на Община Самоков кметът поднесе венец.

vasil levski