Днес бе разкрита строителната площадка на проект по „Красива България” за ремонт на блок А на хирургичното отделение | Община Самоков

Днес бе разкрита строителната площадка на проект по „Красива България” за ремонт на блок А на хирургичното отделение

Main News Image
Община Самоков спечели финансиране, чрез което Блок А ще бъде основно ремонтиран. Началото бе поставено с водосвет, отслужен от отец Любомир Мишков за успех на хубавото начинание. Кметът Владимир Георгиев изрази задоволството си, че ще бъде реализиран очаквания ремонт на Хирургията. Ежегодно Община Самоков, чрез Общинското строително предприятие извършва ремонти во отделенията, като напълно вече са обновени Кардиологията, Неврологията, отделението по хемодиализа, чрез проект се реновира операционния блок и ОАРИЛ. Ежегодно се заделят средства за закупуване на медицинска апаратура. Управителя на МБАЛ – д-р Ковачка сподели, че очаква спечелването на още един проект, чрез който болницата ще получи финансиране. Тя подчерта, че всяка година изисква от шефовете на отделението да дават доклади за нужните ремонти и техника, за да се прецезира какво да се залага през следващата година за финансиране от Община Самоков, като ремонт и техника.
Чрез реализирането на проекта ще бъде извършен основен ремонт на отделението, с което значително ще се подобрят условията, както на пациентите, така и на персонала на отделението. Сградата на МБАЛ Самоков е построена през 1988 година и е разположена в два девет етажни корпуса. В следствие на над тридесетгодишната експлоатация на отделението състоянието на VIII – ми етаж, -Хирургично отделение не е добро. Компроментирани са вратите, баните и осветлението. Предвижда се подмяна на старите дървени врати с нови алуминиеви врати. Ще бъде направено изкърпване на компроментираната мазилка и гипсова шпакловка по стени. Ще се извърши полагане на мазилка и антибакериален латекс. Проектът предвижда поставяне на окачени тавани. Ще се подмени фаянсова облицовка. На пода ще бъде направена нова замазка и поставена антибактериална настилка. За ремонта на баните и тоалетните се предвижда настилка от гранотигрес и подмяна на канализация с по-широки тръби, както и оборудване за тях. Ще бъде подменено старото осветление с LED осветление. Стойността на проекта е 235 191 лв., като половината от средствата се осигуряват по „Красива България”. Строително-ремонтните дейности трябва да приключат до края на този строителен сезон.