Десислава Минчева е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2020 г. | Община Самоков

Десислава Минчева е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2020 г.

Main News Image
Това е втората жена художник, носител на наградата, в над 40-годишната й история. година. Жури, с председател проф. Аксиния Джурова и членове носителите на награда “Захарий Зограф” Станислав Памукчиев и Захари Каменов, председателя на СБХ Любен Генов, изкуствоведа Борислав Китанов, галериста Иво Масларски и кмета Владимир Георгиев, проведе днес заседание за обсъждане на номинациите. Обсъжданите имена бяха на Румен Жеков, Атанас Парушев, Долорес Дилова, Васил Стоев и Десислава Минчева. След проведената дискусия, журито се обедини около номинацията на г-жа Минчева.
Десислава Юлий Минчева е родена 1956 г. в София. Завършва специалност Живопис в Национална художествена академия в класа на акад. Светлин Русев (1981). Автор на над 35 самостоятелни изложби – у нас и в чужбина. Носител на Златен медал за рисунка на Фондация “Агаци”, Италия. Член на Изпълнителното Бюро на СБХ и професор по рисуване в НХА. Изнасяла е лекции в Париж, Мексико сити, Барселона, Милано, Сиан, Ханджоу. Живее и работи в София.
Наградата ще бъде връчена на специална церемония, която ще се проведе на 14 май в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков.