Българска телеграфна агенция ще открие офис в Самоков | Община Самоков

Българска телеграфна агенция ще открие офис в Самоков

Main News Image
Днес генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът на община Самоков Владимир Георгиев подписаха договор за предоставяне на помещение.
„Много се радвам, че Българската телеграфна агенция вече и извън областните градове гледа да открива регионални пресклубове на БТА. Не само заради Самоков и общината, но и заради целия бранш на туризма и международните курорти. Това е от изключително важно значение, защото така и информацията, която ще стига до хората от БТА ще бъде много повече и много по – достъпна“, каза кметът Владимир Георгиев.
„Това ще бъде вторият национален пресклуб в България, в град, който не е областен център. Вече има такъв в Казанлък както и в 21 от общо 26 областни центрове и Националният пресклуб в столицата. В България има около 15 града с население над 25 000 души, от които на практика няма системна информация какво се случва в тези градове. Такъв град е и Самоков, който на пръв поглед е близо до София, но много рядко влиза във вниманието на националните медии“. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Кирил Вълчев коментира още, че Самоков не е само град с изключително значение за българската култура, със своята художествена школа, това е град с огромно значение и в момента в България, защото градът заедно с околните населени места е един от големите центрове не само зимния, но и на планински, еко спа и културен туризъм.
„Другата ни голяма цел е тези регионални пресклубове да бъдат не само офис на кореспондента, не само за пресконференции на различни институции, но да бъдат и място за различни събития. БТА има поредици от събития, които организираме с Европейския парламент, с Европейската комисия за представяне на фондове, за сближаване и проекти, които се правят по тях – допълни г-н Вълчев, като конкретизира, че Самоков ще стане част от тези дебати, с участие на национални и европейски политици. Офисът може да бъде и обучителен център за журналисти от целия регион. В момето стартира такъв проект с помощта на Европейския парламент.
„Вярваме, че този пресклуб може да бъде и място за редовни срещи, такива каквито се правят по света в неформален план между медиите и местните институции – заключи генералният директор на БТА.