Чакърови поляни отново събраха гости от близо и далеч, десетите Чакърови тържества от възстановяването им | Община Самоков

Чакърови поляни отново събраха гости от близо и далеч, десетите Чакърови тържества от възстановяването им

Тези празненства са част от идентичността на Самоков. Съчетават в себе си фолклор, история и патриотизъм. Посветени са на преклонението на самоковци пред героизма на Христо Проданов – Чакър войвода – защитник на онеправданите, изправил се срещу подтисниците по време на Османското робство.
На тържествената церемония по откриването на тазгодишните Чакърови празници присъстваха кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, заместник-кметовете Дончо Зашев и Люба Кленова, областният управител на Софийска област – Радослав Стойчев, председателят на клуб на любители на исторически оръжия “Чакър войвода” – Георги Николчев, Христо Ярловски – допринесъл много за възраждането на тези тържества, родолюбци от Самоков и цялата страна.
Кметът на община Самоков и почетен член на клуба „Чакър войвода” Владимир Георгиев изказа благодарност към членовете на самоковския клуб, като подчерта изключителната им активност в честването на събития от културния календар на общината. Той поздрави членовете на патриотични клубове от страната, които всяка година подкрепят и се включват в тържествата. В знак на признателност за съхраняване на българския дух и патриотизма, кметът връчи почетен плакет на на клуб “Чакър войвода”. Георги Николчев също благодари на общинското ръководство и на всички, уважили честванията, защото, благодарение на тях, Чакъровите празници са се превърнали в национален празник на българщината, който се предава от поколение на поколение.
Г-н Николчев, от името на Управителният съвет на клуб “Чакър войвода” връчи почетен плакет на Христо Ярловски за заслугите му за възстановяването на Чакъровите тържества.
По традиция тържествата започнаха със залпове на черешовите топчета и звуците на гайди, в изпълнение на Гайдарска дружина и формация тъпани „Тропангелес”. С живи картини, под вълнуващия разказ на инж. Христо Ярловски на Чакърови поляни оживяха най-епичните моменти от живота на Самоковския барон.
След възстановката бе раздаден курбан за здраве, а празникът продължи с прекрасните изпълнения на Ирина Паскалева и оркестър Щуро маке и кръшни хора на поляните.