Чавдар Найденов е носител на националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2019 | Община Самоков

Чавдар Найденов е носител на националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2019

На 22 ноември в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков се състоя церемония за връчване на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов”. През 2017 г. Община Самоков, с решение на ОбС, прие статута и учреди Национална награда за фотографско изкуство. Целта е, от една страна, да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се подчертае голямата роля на Самоков за развитието на фотографията в страната ни. Церемонията откри зам. кмета Люба Кленова. „С откриването на тазгодишната церемония за връчване на Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” искам да изразя задоволството си, че създадохме нещо устойчиво, което се превърна в част от културната история на Самоков. Благодаря на всички Вас, които днес сте тук – участници, жури и най-вече граждани, защото без вас една такава инициатива би останала само идея. За Община Самоков е показателен фактът, че вече трета година много фотографи изпращат своите творби и участват в конкурса, което е мерило, че сме достигнали високо ниво и сме изпълнили поставените цели. Община Самоков съвместно с Исторически музей – Самоков учреди национална награда по фотография, като нашата идея е обвързана по-скоро с историческата памет – да отдадем признание и почит към първия български фотограф, самоковецът Анастас Карастоянов. Искахме да придадем на наградата по дълбок смисъл и стойност, защото нейния патрон е положил основата на фотографията в България. И тук не става въпрос само за художествения, но и за историческия аспект. Точно за това форматът за участие е единствено и само черно-бяла фотография. Днес ние отдаваме заслуженото на фотографията като изкуство, защото Самоков е част от създаването и развитието на българската фотография.”
Наградата за фотографско изкуство за 2019 се присъжда за „Черно-бяла фотография” селектирана от шест категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, актова фотография, експериментална фотография. Всеки участник можеше да участва най-много с пет фотографии в категория. Решението за удостояване с наградата се взе от жури в състав: проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев, доц. д-р Красимир Андонов – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Тодор Танев – носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2018 и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков. От постъпилите 600 фотографии от 71 автори, журито определи селекция за финалната изложба от 96 фотографии на 33 автори.
Мотивите на журито за класирането представи проф. д-р Атанас Кънчев. Той подчерта, че забележително е женското присъствие в конкурса тази година. Освен това, изпратените творби се отличават с много високо фотографско ниво, което прави финалната изложба изключително стойностна. Трето място – грамота и парична премия от 300 лв. получи Десислава Игнатова. Наградата връчи миналогодишния носител на наградата и член на тазгодишното жури Тодор Танев. На второ място бе класирана Илина Танева, която получи грамота и чек за 500 лв. от зам. кмета Сия Шехтанова. Носител на наградата за фотографско изкуство за 2019 стана един от доайените на българската фотография Чавдар Найденов. Наградата връчи зам. кмета Люба Кленова – грамота, статуетка и паричен чек на стойност 1000 лв.
30 фотографи, сред които самоковците Константина Иванова, Ивайло Андреев, Александър Чавдаров и доайенът Любомир Гайдаров, получиха грамоти за участие във финалната изложба на Националната награда за фотографско изкуство. Ето имената на всички финалисти:

Александър Александров
Александър Чавдаров
Александър Георгиев
Венелин Тодоров
Димитрина Андреева
Димитър Костов
Евелина Петкова
Желиан Николов
Златко Латев
Илко Ранджев
Ивайло Андреев
Калоян Гайдаров
Карина Вутова
Константин Зайков
Константина Иванова
Любомир Гайдаров
Марияна Лефтерова
Мартина Кроснева
Мария Евтимова
Мехмед Азиз
Милан Христев
Мирослав Жеков
НАР
Петя Василева
Тони Атанасова
Христо Стефанов
Христо Христов
Цветан Вълчев
Юлий Василев