Церемония по връчване на националната награда „Захарий Зограф“ се състоя в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” | Община Самоков

Церемония по връчване на националната награда „Захарий Зограф“ се състоя в художествена галерия “Проф. Васил Захариев”

Много граждани и дейци на културата се събраха в галерията за връчването на националната награда за особени постижения в областта на Изобразителното изкуство, носеща името на големия български възрожденец „Захарий Зограф“. Председателят на журито проф. Аксиния Джурова представи аргументите за номинацията. Енчо Пиронков е един от художниците от т. нар. Пловдивска школа от 60-те години на XX век, В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание. Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство (мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика) и сценичната декорация. От името на община Самоков поздрав отправи изпълняващия длъжността кмет Люба Кленова. „Гордеем се, че всяка година Община Самоков връчва отличието именно в града, чието име се свързва с едни от най-високите достижения в изобразителното изкуство през Възраждането. Самоковската художествена школа е оставила своя траен отпечатък върху редица културно-исторически забележителности, които днес са визитната картичка на България..“ – каза в обръщението си г-жа Кленова – Нещо повече – във времето, в което хаосът в ценностната система е по-голям от всякога – наградата „Захарий Зограф” е един от малкото острови на духовно спасение и мярка за трайното и вечното в живота на изкуството. Тук и сега ние теглим една невидима нишка на историята на съвременното българско изкуство, която следва хронологията на времето и една генетична духовност, която всеки самоковец носи във вените си.” Наградата – статуетка на патрона на наградата, грамота и парична премия от името на Енчо Пиронков, прие синът му Петър Пиронков, който също е художник.
Наградата „Захарий Зограф” е учредена през 1972 г. Първата статуетка е връчена през 1973 на акад. Светлин Русев. Всички наградени до сега картини се съхраняват в Историческия музей в Самоков. Благодарение на статута й, община Самоков разполага с изключително богат картинен фонд, с много ценни произведения на автори, които в буквалния смисъл на думата можем да наречем класици.
По повод 40 -годишнината от основаването на Наградата, през 2012 година, Община Самоков прие статут за Национален конкурс за детска рисунка в рамките на Националната награда „Захарий Зограф”. Конкурсът е индивидуален. В него могат да участват деца и ученици от 4 години до 15 години, разделени в три групи. Според статута на Националния детски конкурс, рисунките на отличените малки художници също са подредени в изложба. В подкрепа на детския конкурс тази година Национален дарителски фонд „13 века България”дари 1000 лв. за закупуване на материали именно за рисуване. Поздрав към малките художници от името на Фонда отправи изкуствоведът доцент Борис Данаилов, изкуствовед от Фонд „13 века България” Той връчи наградите на победителите във възрастова група 4-6 години.
На Трето място при най-малките се класира Михаела Стоянова, на 6 години, от гр. Добрич. Второ място зае Славина Разпопова, на 6 години, от гр. Самоков, а първа в категорията е Рая Радованова, на 6 години, от гр. Козлодуй Във възрастова група 7 -10 години наградите връчи проф. Аксиния Джурова. На трето място се класира Росица Славева, на 9 години, от гр. Дупница. Втора стана Мари Николова, на 7 години, от гр. Севлиево
и победител в групата е Елеонора Благоева, на 7 години, от гр. Самоков. При най-голямата възрастова група наградите връчи синът на носителя на награда „Захарий Зограф” Енчо Пиронкиов. При децата 11 – 15 години трето място е Виолета Стоименова, на 15 години, от гр. Самоков. Втора е Божидара Димитрова, на 12 години, от гр. Асеновград
и победител е Никол Машева, на 11 години, от гр. Плевен. Специалната награда в националния конкурс за детска рисунка журито с председател проф Аксиния Джурова присъди на Лорейн Симеонова, 10 години, гр. Дупница.
В детския конкурс се връчва и още една награда, осигурена от Съюза на българските художници. Тя отиде при Мария Петрова, 7 години, гр. Плевен. След церемонията Петър Пиронков, проф. Джурова, Люба Кленова и гости поднесоха цветя на паметника на Захарий Зограф.