С тържествена проверка заря на Национална гвардейска част бе отбелязана 111-годишнина победата в битката при Булаир и 165-годишнината на Читалище-паметник “Отец Паисий – 1859″. | Община Самоков

С тържествена проверка заря на Национална гвардейска част бе отбелязана 111-годишнина победата в битката при Булаир и 165-годишнината на Читалище-паметник “Отец Паисий – 1859″.

С тържествена проверка заря на Национална гвардейска част бе отбелязана 111-годишнина победата в битката при Булаир и 165-годишнината на Читалище-паметник “Отец Паисий – 1859″.
Зам. началникът на отбраната генерал – лейтенант Цанко Стойков, прие строя.
На събитието присъстваха кметът на община Самоков Ангел Джоргов, народните представители Младен Маринов и Валентин Милушев, областният управител на Софийска област Юлиян Леков, зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на Читалище-паметник “Отец Паисий” Стоян Пашов, общински съветници и общественици.
На осми февруари отбелязваме един паметен ден – Булаирската епопея, ден, който е символ на българския героизъм, символ на голямата любов към отечеството.
На фасадата на сградата на Читалище-паметник „Отец Паисий” стоят мраморните плочи с над 1000 имена на български герои.
Кметът на община Самоков Ангел Джоргов произнесе паметно слово, в което припомни героизма на самоковските воини и приноса им за Булаирската победа.
„Когато четем българската военна история и по-специално за нас самоковци, за боя при Булаир се чувстваме горди от безпримерния героизъм на самоковските войни, понесли на раменете си пагоните на достойнство и чест. Чутовната им храброст показва пред света как свободата се извоюва с битки. Битки, в които смърт и безсмъртие се преплитат, за да я има днес България“
Поднесени бяха венци на паметните стели от Президента на Република България, от министъра на отбраната, от началника на отбраната, от Община Самоков, от Читалище-паметник „Отец Паисий”, от областна управа на Софийска област, от Исторически музей-Самоков, от Софийска митрополия и архиерейското наместничество. След ритуала в салона на Читалище – паметник “Отец Паисий” бе поднесен вълнуващ патриотичен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, със специалното участие на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, квартет “Арамейска песен, танцова формация “Алгара” и др. Преди началото на концерта, председателят на Читалище-паметник “Отец Паисий” произнесе слово, посветено на 165-годишнината от основаването на читалището и годишнината от Булаирската епопея.