Спортист, треньор и отбор на годината Самоков 2019 | Община Самоков

Спортист, треньор и отбор на годината Самоков 2019

Спортист на Самоков за 2019-та е МАРИЯ ЧЕПИЛОВА – киокушин карате. Състезателка на клуб „Сатори” е бронзова медалистка от Европейското първенство във Вила до Конде, Португалия.
Носител на приза Треньор на годината Самоков 2019 е нейният треньор РУМЕН САНКИЙСКИ. Създател на Киокушин карате клуб „Сатори”.
При треньорите наградата за второ място отиде при МАРГАРИТА МАРИНКОВА – баскетбол. Клубен треньор на отбор момичета до 14 години и старши треньор на националния отбор до 15 години, победители в регионален турнир на ФИБА.
Трета в класацията е ДИЯНА АВРАМОВА – спортна аеробика. Под нейно ръководство състезателите от град Самоков спечелиха 30 медала и 4 призови отборни резултата, а националният отбор при девойките младша възраст е класиран за участие в Световното първенство в Баку през 2020.

Спортист номер две на Самоков за 2019 година е ИЛИЯН ИЛИЕВ – ски-бягане. Състезател на ски клуб „Рилски скиор” е два пъти златен медалист от Държавното първенство по ски бягане в класически стил и преследване с прекъсване, сребърен медалист от Лятното Държавно първенство, класиран на 15 място на международното състезание за купа „Тополино”, носител на купа „Надежди” за цялостно класиране през сезона.
На трето място в класацията за „Спортист на годината-Самоков 2019” е ВАЛЕНТИН МИЛАДИНОВ – сноуборд. Състезател на клуб „Бороборд – Самоков” с треньори Константин и Христо Ахтаподови. Национален състезател с първо място от международно състезание във Ворас, Гърция.
Четвъртият сред десетте най-успели спортисти на Самоков за 2019 година, е СТЕФАН ЯРЛОВСКИ –ски алпийски дисциплини. Състезател на ски клуб „Боровец” , завоювал един златен, два сребърни и пет бронзови медала от международни състезания.
Петият Спортист на годината – Самоков 2019 – ГЕОРГИ МОРУНОВ – ски алпийски дисциплини. Състезател на Ски клуб „Боровец”, записал в актива си едно първо, три втори и едно трето място на международни състезания.
Шести в класацията „Спортист на годината” е БОРИС ПЕТРОВ – сноуборд. Състезател на спортен клуб „Бороборд – Самоков” с треньори Христо и Константин Ахтаподови. Спечелил второ място на Държавното първенство по сноубордкрос и шесто от международни състезание в Долна Морава, Чехия.
На седмо място в класацията е ГЕОРГИ ГАНДЖУЛОВ – лека атлетика. Състезател на Спортен клуб „Рилски атлет”. Сребърен и бронзов медалист от Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно, Чехия. Завоювал две втори и едно трето място на Националния шампионат за момичета и момчета под 16 години.
Осмият Спортист на годината е АТАНАС ТЕРЗИЙСКИ – борба. Състезател на клуб по борба „Рилски спортист”. Завоювал трето място на Държавния лично-отборен шампионат при кадетите и трето място на международния турнир „Васил и Георги Илиеви”.
На девето място в класацията „Спортист на годината – Самоков 2019” е АНГЕЛ ЧОЛЕВ – борба. Състезател на Клуб по борба „Рилски спортист”. С трето място от Държавния лично-отборен шампионат и златен медалист на международния турнир „Васил и Георги Илиеви”.
Десетият Спортист за 2019 година на Самоков е ВИКТОРИЯ КРУШАРСКА – спортна аеробика. Състезателка на Клуб по спортна аеробна гимнастика. Едва девет годишна има завоювани три първи места от Държавни първенства и Национални турнири, седем трети места в категория „Тройки” и „Групи” от Държавни първенства и Национални турнири, трето място от Международен турнир в Словакия, четвърто и пето място на Международен турнир „Cup Aerolics Open”.

Поощрителни награди получиха :
ДАНИЕЛА ЙОРДАНОВА – ски бягане. Състезателка на ски клуб „Рилски скиор”. Завършила сезона с четири златни, три сребърни и един бронзов медал от Държавни първенства и купите „Велинград”, „Самоков” и „Узана”.
ПАВЕЛ МАРКОВ – ски алпийски дисциплини. Състезател на ски клуб „Чамкория. Спечелил седем златни и два сребърни медала.
АЛЕКС ЧАЛИНА – ски алпийски дисциплини. Също състезателка на ски клуб „Чамкория”. За изминалия сезон има завоювани един златен и пет сребърни медала.
ЯНА ПОПОВА – сноуборд. Състезателка на Спортен клуб „Бороборд”. Завършва сезона с шест златни медала.
КРИСТИЯН КРУМОВ – сноуборд. Също състезател на „Бороборд – Самоков”. Завършил сезона с два златни, пет сребърни и един бронзов медал.
АНТОНИЙ АНТОНОВ. Антоний печели два златни и четири бронзови медала през изминалия сезон.
ЗДРАВКО ТЕНЕВ, състезател на Клуб по биатлон „Рилски спортист”. Упорит, отговорен и надежден млад състезател, включен в националния отбор.
ГЕОРГИ ПЕНОВ – бокс. Републикански шампион при момчета 12-13 години.
ХРИСТО ДИМОВ – борба. Завоювал две втори и две трети места от Държавното отборно първенство и Държавния лично-отборен шампионат.

Отбор момичета до 14 години по баскетбол с треньор Маргарита Маринкова. Държавни шампиони за 2019 година.
Отбор по борба възраст деца с треньори Леонид Христов и Петър Панев, които завоюваха първо място на Държавния лично-отборен шампионат.
Отбор жени по спортна аеробна гимнастика.

През изминалата зима КРАСИМИР АНЕВ стана европейски шампион в биатлона. Той спечели титлата в индивидуалната дисциплина на 20 км. По решение на ОбС Краси Анев бе обявен за почетен гражданин на Самоков. И макар, че постижението му се нарежда сред най-значимите спортни събития на годината, той поиска да не участва в класирането, за да даде възможност на по-младите спортисти да бъдат отличени.
Освен Краси Анев, през изминалата година и други самоковски състезатели постигнаха високи резултати. АЛЕКСАНДЪР ОГНЯНОВ – с 4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал през изминалия сезон, национален състезател по ски бягане, който ще представя България на Младежките Олимпийски игри в Лозана през януари 2020.
ДЕЯН РАЗЛОЖКИ , биатлон – 2 сребърни медала от Държавни първенства, който също заминава за Лозана.
ИЗАБЕЛ КРАМАРСКА е състезателка по лека атлетика, която през изминалата година има завоювани десет медала от национални състезания, два национални рекорда и два медала от Европейските детски лекоатлетически игри.
ВИКТОРИЯ ГОНЧЕВА е състезателка по планинско колоездене, която през последните години се наложи като една от най-добрите състезателки в колоезденето.

ЛИЛЯНА КРЪСТЕВА – майстор на спорта, дългогодишен треньор по ски бягане, дала тласък на успешната кариера на множество ски-бегачи. Този сезон тя отбеляза своя 60 годишен юбилей и 50 години на ски!
По този повод получи поздравителен адрес и знак на община Самоков.