Самоков тържествено отбеляза 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията се състоя пред паметника на поета-революционер. | Община Самоков

Самоков тържествено отбеляза 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията се състоя пред паметника на поета-революционер.

„Личността на Христо Ботев и преклонението пред неговия героизъм ни събира и заличава различията ни, защото неговото дело е призив за национален възход и обединение“, каза в словото си кметът инж. Ангел Джоргов.
Той посочи, че 2 юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободна и независима България.
Прозвуча химнът на Република България, а точно в 12:00 часа се чуха и възпоминателните сирени. Венци и цветя се поднесоха от ръководството на Община Самоков, училища и граждани.
Рецитал, посветен на делото на Ботев изнесоха ученици от СУ ,,Отец Паисий“, а тържествен марш бяха подготвили мажоретният състав към ОУ ,, Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Веска Терзийска. Почетен караул бяха гвардейците от ПТГ “Никола Вапцаров”.