Празник на спорта се проведе днес в зала “Самоков | Община Самоков

Празник на спорта се проведе днес в зала “Самоков

Организатори са Община Самоков, Регионално управление на образованието и Националната спортна академия. Кметът Георгиев откри игрите и приветства участниците, като подчерта, че насърчаване на спорта сред подрастващите трябва да бъде приоритет, за да да бъдат децата по-здрави и по-дисциплинирани. Специални гости на събитието бяха европейския шампион по биатлон Красимир Анев и най-добрия български ски скачач Владимир Зографски. Кметът Георгиев подчерта, че именно такива успели млади спортисти са най-силната мотивация да спортуват децата и да се стремят към високи спортни постижения. Гости на празника бяха още Десислава Илиева, ст. експерт “Физическо възпитание и спорт” към РУО и проф. Лозан Митев – директор на НСА. Старт на празника бе даден с игрите “Бързи, смели, ловки”, проведени в две групи – игри за ученици 3-4 клас и игри за ученици 1-2 клас. Участие взеха отбори от 6 училища – СУ “Отец Паисий”, ОбУ “Неофит Рилски”, “ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ “Митр. Авксентий Велешки”, НУ “Станислав Доспевски” и ОУ “Христо Максимов”. Победители в по-голямата възрастова група станаха учениците от “Станислав Доспевски”, техни подгласници станаха отборите на “Авксентий Велешки” и “Отец Паисий”. При малките победата грабна отборът на “Авксентий Велешки”, следван от отборите на “Кирил и Методий” и “Станислав Доспевски”.. Туристическата щафета се проведе в две възрастови групи – за ученици 1-4 клас и за ученици 5-7 клас. В тази игра учениците трябваше да демонстрират основни елементи от планинските преходи – ходене и ориентиране, елементите от оказване на първа помощ и отговорност към опазване на околната среда. При по-малката възрастова група се присъедини и отбора на ОУ “Димчо Дебелянов” – Говедарци. Победители станаха отборът на училище “Авксенти Велешки”, втори е отборът на Станислав Доспевски, трети – “Кирил и Методий”. Във възрастовата група 5-7 клас в туристическата щафета отново призовото място грабна отборът на “Авксентий Велешки”, следвани от “Неофит Рилски” и “Христо Максимов”. Наградите връчиха Владимир Зографски, проф. Митев и г-жа Илиева.
В паузите между игрите бяха направени демонстрации по подготовката на спортистите от ски скок, ски бягане, ски алпийски и лека атлетика. Краси Анев беше донесъл и пушката, която му донесе европейската титла. Демонстрации на Киокушин карате възпитаниците на клуб “Сатори” – Самоков и шампионката Мария Чепилова. Възпитаници на НСА демонстрираха елементи от Таекуондо и стрелба с лък.
Празникът на спорта в Самоков бе не само демонстрация на общофизическата подготовка на учениците, но бе истинско емоционално преживяване и запознаване с различни видове спорт. На финала на програмата поздрав към гости и участници отправиха танцьорите от танцова формация “Самодивче” към ОУ “Митр. Авксентий Велешки”.