Празника на Самоков 2023 г. | Община Самоков

Празника на Самоков 2023 г.

За нас е важно всяка година да подготвяме и реализираме богата на инициативи и мероприятия програма за Празника на Самоков, която да радва жителите и гостите му:

15.09.2023 г.

Днес Митрополитската църква, храм “Успение Богородично”, чества храмовия си празник. Архиерейският наместник отец Михаил Колев Отслужена бе тържествена света литургия за здраве и благоденствие. Стотици миряни изпълниха храма и двора на черквата, за да се поклонят пред иконата на Божията майка и да отправят молитвите си към Нея.
Отец Михаил отслужи водосвет за освещаване на курбана. Той благослови всички присъстващи, пожелавайки им от Богородица да имат мир, здраве и благоденствие. Архиерейският наместник изрази искрени благодарности от негово име и от името на цялото църковно настоятелство към ръководството на Община Самоков и към дарителите, включили се в дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на камбанарията. 33-метровата камбанария бе реставрирана, като изцяло бяха подменени стълбището и възстановена фасадата. Възстановени бяха и компрометирани части по фасадата на храма. Закупено е и ,полисимфонично озвучаване с различни тонове, специфични за църковната музика, което скоро ще бъде монтирано. Така Митрополитската църква ще привлича не само със своята богата история, но и ще бъде прекрасно място, където миряните да се обръщат към Бог.
По случай храмовия празник бяха раздадени 1500 порции курбан.
 
16.09.2023 г.
Експертната комисия за определяне на стипендиантите на общината за учебната 2023/2024 се събра и разгледа подадените документи.
Комисия, в която вземат участие зам. кмета Люба Кленова, директора на хуманитарната дирекция Бранимира Бодурова, секретаря на общината Ангелина Вангелова и експерти от отдел култура и образование разгледаха и обсъдиха постъпилите кандидатури. Oбщина Самоков ежегодно дава 9 стипендии в размер на 1000 лв. всяка за талантиливи деца от Самоков и две стипендии по 500 лв. за младите надежди в зимните спортове. Основните критерии за определяне на стипендиантите са отличния успех и награди от международни и национални състезания. Членовете на комисията прецизно разгледаха подадените документи и критериите, на които трябва да отговарят. Взе се решение, в категориите, в които има по-малко кандидати, да се прехвърлят стипендиите в друга категория. Присъждат на деца след 8-ми клас, които имат отличен успех и постижения в областта на хуманитарните, природоматематическите науки, изкуствата и спорта. Стипендията за хуманитарни науки „Константин Фотинов” получават Константина Василева и Персиана Цанкова. Стипендия за успехи в природо-математическите науки „Любомир Чакалов” получава Радина Огнянова. Три стипендии на името на „Наум Хаджимладенов”, за постижения в сферата на изобразителното искусто получават Моника Попова, Габриела Стоянова и Мария Гергинова. Стипендията за музика на името на „Васил Стоин” получава Диана Чаушева. Стипендия за спортни успехи получават Деница Манолова – баскетбол и Марио Матиканов – ски бягане. Двете „малки” стипендии за перспективни състезатели в зимните спортове до 7 клас получават Николета Джелепова и Ивелин Машов. Удостоверенията на стипендиантите ще бъдат връчени на Празника на Самоков на 21 август.
17.09.2023 г.
Стартира киномаратона, който е част от празничната програма по случай Празник на Самоков 2023.
Провеждане на киновечери с „Кино под звездите” се превърна в традиционно и обичано събитие. Високата посещаемост е показателна, че граждани и гости на града го чакат с нетърпение. При откриването кметът Владимир Георгиев посочи, че именно големият брой хора, дошли на киномаратона, стимулира ръководството на община Самоков да мислим в посока в Самоков да се направи кино. „Благодаря ви, че така активно участвате и в празниците. Защото ние се стремим да подкрепяме българското кино, българското изкуство и българските автори, творци и актьори. Дано ви харесат подбраните филми, които съм сигурен, че ще ви накарат да се замислите за много неща. Пожелавам ви весели празнични дни и да бъдем заедно до края”
„За да се роди киното в истинския смисъл е трябвало да се роди фотографията, а Самоков се гордее с факта, че първите и едни от най-значимите фотографи в България са самоковските възрожденци.” – заявиха организаторите от „Кино под звездите” при откриването на първата киновечер, която беше посветена на филма „Чалга”.
Зрителите имаха възможност да се срещнат с актьора и режисьор Мариан Вълев. Той сподели, че е много развълнуван и благодари на кмета на общината и организаторите за възможността да покаже своя филм пред зрителите в Самоков. „Киното е повод да се съберат много хора на едно място, които са споделят заедно една емоция, една идея, да се смеят и плачат заедно, да усетят, че са част от нещо по-голямо”, каза Вълев.
Днес от 21.00 часа ще бъде представен филмът “Голата истина за група Жигули ” с гост актьора Филип Аврамов.
На 18 -ти август зрителите ще видят филма „Взвишение “и ще се срещнат с актьора Стоян Дойчев.
18.09.2023
При много голям интерес премина втората вечер на “Кино под звездите”. Филмът, който бе прожесктиран – “Голата истина за група “Жигули, оглавява топ 10 на любимите български филми, заснети през последните 10 години. Специален гост на вечерта бе актьорът Филип Аврамов, който сподели, че ролята, която играе във филма е писана специално за него. “Имам прекрасни впечатления от вашия град и винаги се радвам, когато гостувам тук” – сподели актьорът.
19.09.2023 г.
Малчуганите на Самоков бяха приятно изненадани от кукленото представление “Гон малката лисица” в картини с техниката “Камишибай” по японската приказка на Ниими Нанкичи, признат като японският Ханс Крисиан Андерсен. “Гон малката лисица”, който се проведе в Туристическата градина, съчетава стилът на разказване на приказки и театрално представяне. През цялото време децата бяха доста ангажирани със спектакъла и се забавляваха от сърце. За активното участие те получиха и награди от организаторите.
Приказна „Вечер на музея” сътвориха талантливите музиканти Диана Чаушева – цигулка, Антония Мирчева – флейта и Георги Димитров – Жожо – класическа китара. Те зарадваха стотиците, дошли на концерта и доказаха, че неслучайно, въпреки крехката си възраст, зад гърба си имат редица международни награди и признания. Прекрасно допълнение към изпълненията на солистите бяха музикантите от камерен симфоничен оркестър „Орфей”, към Двореца на културата, Пернк, с ръководител Райчо Христов.
Концертът с популярни произведения от класическата музика бе истинска наслада за многобройната публика.
20.09.2023 г.
С празнична Света литургия за свмчк Симеон Самоковски започна денят. Храм „Рождество Богородично”, където се намира и гробът на покровителя на Самоков, бе изпълнен от хора, дошли да отдадат почит. След службата Велбъждския епископ Исаак в съслужение с местни духовници отслужи и тържествения водосвет, с който бе осветен и курбана.
Детският празник в Туристическата градина зареди малки и големи с много емоции. Имаше сладкиши за всички, осигурени от сладкарница „Захарно петле” и подаръци от Община Самоков.
За трета поредна година малчуганите се забавляваха с “Игрите на мама и татко”. Заедно с родителите си участваха в спартакиадата “Бързи, смели, сръчни”, Малки и големи се включиха в популярната игри“Народна топка”, “Кралю-порталю”, “Музикални столове”, скачане на въже и ластик, хвърляне на фризби, игра на федербал. Работилничката на Теодора Василева, където децата рисуваха с тебешири рисунка на асфалт през целия празник се радваше на голям интерес. Майките пък трябваше да си припомнят и да покажат на децата си игра на дама. Кулминацията на тържеството бе пяна-партито, в което взеха участие дори и родителите на малчуганите.
Кметът Владимир Георгиев откри традиционния фолклорен фестивал на Бельова черква. В него взеха участие самодейни състави от читалищата в Бели Искър, Маджаре, Райово, Белчин и Доспей. Празничния концерт откриха самодейците от най-младото” читалище в общината. Читалището в Долни Окол се възстанови преди почти три години и вече има зад гърба си, освен самодейни състави, но и един фестивал – „Арно оро”, чието първо издание бе през тази година. В тазгодишния фолклорен фестивал на Бельова черква се изявиха много детски състави, които са към читалища в селата. Това показва една приемственост между поколенията и че богатото фолклорно наследство ще бъде съхранено.
За доброто настроения на всички се погрижи оркестър „Колорит”.
Метъл бандата “Бендида” и рок групата “Конкурент” зарадваха меломаните на рок и метъл музиката на площад “Захари Зограф” по случай празника на град Самоков с един незабравим концерт. Бандите представиха пред самоковската публика едни от най-известните си парчета -“Сребърни Ята”, “Prince of Ice””The Farthest Shore”, “Дай ми време”, “Нещо влажно”, “Можеш ли”, с които са добре познати в България и в света. Почитателите им пяха в синхрон с тях, активно ръкопляскаха на изпълненията им и допринесоха много за невероятната празнична атмосфера през цялата вечер.
Метъл бандата “Бендида” и рок групата “Конкурент” зарадваха меломаните на рок и метъл музиката на площад “Захари Зограф” по случай празника на град Самоков с един незабравим концерт. Бандите представиха пред самоковската публика едни от най-известните си парчета -“Сребърни Ята”, “Prince of Ice””The Farthest Shore”, “Дай ми време”, “Нещо влажно”, “Можеш ли”, с които са добре познати в България и в света. Почитателите им пяха в синхрон с тях, активно ръкопляскаха на изпълненията им и допринесоха много за невероятната празнична атмосфера през цялата вечер.
21.09.2023 г.
С церемония по тържествено издигане на знамената, концерт на рок група „Сигнал”, фолклорната певица Нелина и пиромюзикъл завърши последния ден от програмата за Празника на Самоков. Гвардейският предстваителен духов оркестър откри с празничен концерт. Тържествен водосвет отслужи негово преосвещенство Велбъждски епископ Исаак. Кметът Владимир Георгиев поздрави по случай празника „Така, както предците ни са устояли на предизвикателствата на времето, в което са живели, така ще го направим и ние – с достойнство. Това ни задължава да бъдем единни, мъдри и сплотени в името на по-доброто бъдеще за хората от община Самоков.” – завърши празничното слово на кмета.
Д-р Стойчо Гълъбов получи удостоверение „Почетен гражданин на Самоков”. „Ще продължа да се грижа за всички вас, докато здравето ми позволява” – каза д-р Гълъбов в обръщението си. Той благодари за оказаната чест и се обърна към младите хора да останат да се реализират в родния си град, защото Самоков има нужда от тях.
Носителите на стипендиите за учебната 2023/2024 получиха удостоверенията си Стипендията за хуманитарни науки „Константин Фотинов” получават Константина Василева и Персиана Цанкова. Стипендия за успехи в природо-математическите науки „Любомир Чакалов” получава Радина Огнянова. Три стипендии на името на „Наум Хаджимладенов”, за постижения в сферата на изобразителното искуство получават Моника Попова, Габриела Стоянова и Мария Гергинова. Стипендията за музика на името на „Васил Стоин” получава Диана Чаушева. Стипендия за спортни успехи получават Деница Манолова – баскетбол и Марио Матиканов – ски бягане. Двете „малки” стипендии за перспективни състезатели в зимните спортове до 7 клас получават Николета Джелепова и Ивелин Машов.
Празничната вечер продължи със страхотен рок концерт на група „Сигнал” като хилядите на площада пееха любимите песни. На песните на Нелина повече от час се виеха кръшни хора на площада в Самоков.
“Гвоздеят на вечерта” бе пиромюзикъл на песента на “Сигнал” – “Каскадьори”.
21 август – Денят на свмчк Симеон Самоковски, покровител на Самоков, е не само дата от културния ни календар, но и част от най-новата история на нашия град. С подкрепата, която получаваме от гражданите и бизнеса за поредна година подготвихме пъстра палитра от мероприятия.
Уважаеми управители на фирми и граждани, които подпомогнахте начинанието ни, Вашата подкрепа допринесе за обогатяване на културния и духовния живот на нашия град!
Благодарим за доверието на:
ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ АД
САТЕЛИТНИ СИСТЕМИ ЕООД
КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ ТРЕНЧЕВ
БОЖКОВ БИЛД ЕООД
ЛАСКИНЛЕС ЕООД
БОРОСПОРТ АД
КОЛХИДА ЕООД
РИЛА БОРОВЕЦ АД
ПЕПЕРУДА ООД
ЯНКО СИРАКОВ
ХОУМ ФУУД ЕООД
ГАРАНТ 90 ЦОНЕВ И СИЕ
ЧОЛАКОВ 1997 ЕООД
ЕТ ДИЛЦВЕТ СТЕФКА ЗМИЯРОВА
ЙОТИ ООД
ЕТ ГЕОРГИ ВОЙНОВ
ПЛАСТИМО АД
ЛОБУТОВ МЛ ЕООД
МАРСИ 12 ЕООД
СТАНДАРТ СТРОЙ 2003 ЕООД
ОРБИС ЕООД
ЕГРОЛЕС ЕООД
ГЕОТЕХМИН ООД
РИЛА СТРОЙ -7 ЕООД
КЛЕН ЛЕС
МАСГАЛ ООД
СИТИ ХЛЯБ ЕООД
КАЛПАЧКИ сие ИСКРОВСКИ СД
“ЗАХАРНО ПЕТЛЕ”
3C СОТ