Носителят на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2023 г. е Явор Мичев | Община Самоков

Носителят на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2023 г. е Явор Мичев

Наградата се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, за творчески темперамент и за силата на авторското послание.
Творческият темперамент и стил на автора е едно обединяващо разбиране за играта на фотографията.
Явор Мичев получи статуетка, грамота и паричен чек от 1000 лв. Наградата връчи кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов на церемония в художествена галерия „проф. Васил Захариев” – Самоков.
Наградата за фотографско изкуство за 2023 се присъжда за „черно-бяла фотография” селектирана от пет категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, експериментална фотография. Всеки участник можеше да участва най-много с пет фотографии в категория. Решението за удостояване с наградата и подбора на участниците във финалната изложба взе жури в състав: проф. д-р Красимир Андонов и доц. Д-р Александър Нишков– преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – първият носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” и Ивелина Берова – фотограф и носител на наградата за 2022.
Церемонията откри кметът инж. Ангел Джоргов
– „За мен е чест, че мога да поздравя едни от най-добрите фотографи в България и в същото време да отдадем заслужена почит към историческото ни минало, където самоковци са първи в много области, като една от тях е фотографията. …..Имах възможността да присъствам на заседанието на журито за определяне на финалистите и Ви уверявам, че всеки един от тях оценяваше много прецизно всяка творба. Поздравявам ги за чудесната селекция и затова, че поддържат такова високо ниво на финалната изложба. От друга страна съм горд, че като кмет на община Самоков, съм част от тази престижна национална награда. Тази награда е учредена като мост между настоящето и миналото и вече шест години се утвърждава като едио значимо отличие за най-добрите достижения на съвременната фотография”
Тази година бяха изпратени над 1000 фотографии от 116 автори. Журито бе изключително затруднено да определи селекция за финалната изложба и след сериозно обсъждане се спря на 82 фотографии от 48 автори.
Втората награда бе присъдена на един млад, но много перспективен автор. Радослав Свирецов бе отличен за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Той получава плакет, грамота и чек за 500 лв.
Трета награда получи Станил Лазаров за жанрово и стилово разнообразие. В добрата си практика, авторът ни предлага едно изображение, което е потенция от скрити мисли, проекция на неявни същности, плюс неизбежен елемент от непредвидени значения. Едно търсене на естетиката в простичките неща, в семплия изказ, в изчистените форми. Авторът получи плакет и чек за 300 лв.
Тази година журито и кметът Ангел Джоргов взеха решение да бъде присъдена специална награда за цялостен принос за развитието на фотографията в България. Тя се присъжда на Александър Иванов за ярко присъствие в областта на художествената фотография, Художествената фотография е наистина един от най-красивите и изразителни видове изкуство, които са способни да пресъздават действителността по свой уникален и креативен начин, като използва светлината, композицията и тоналността на картината, за да внуши определен художествен замисъл. Фотографът получава почетен плакет, грамота и чек от 500 лв.
Грамоти получават и всички финалисти, чиито творби намериха място във финалната изложба на Национална награда по фотографско изкуство „Анастас Карастоянов”:
Coşkun HÜNEREL
Антон Даскалов
Асен Георгиев
Атанас Желязков
Божидар Генков
Боряна Илиева
Боян Юруков
Валя Андонова
Ванеса Локмаджиева
Василен Станев
Виолета Апостолова
Георги Иванов
Денислав Стойчев
Десислава Игнатова
Димитрина Андреева
Димитър Костов
Димитър Марков
Димитър Петров
Димо Рогев
Евгения Петрова
Златко Латев
Камен Николов
Кирил Христов
Красимир Кънев
Кръстю Василев
Любомир Аргиров
Любомир Василев
Мая Стоянова
Мирослав Жеков
Младен Катранджиев
Николай Герчев
Петко Атанасов
Петър Абаджиев
Самуил Младенов
Сашо Йотков
Сашо Сарандалиев
Силвио Томов
Станил Лазаров
Стефан Каменов
Стойо Стоев
Християн Агушев
Христо Петков
Христо Стефанов
Юлий Василев
Яни Христов