На днешната дата преди 147 години е обесен Васил Иванов Кунчев, наричан от народа Апостола на свободата | Община Самоков

На днешната дата преди 147 години е обесен Васил Иванов Кунчев, наричан от народа Апостола на свободата

На тази дата ние се прекланяме пред идеите и делото на героя, съизмерими не само в границите на нашата страна, но и в световен мащаб.
Днес много граждани и ученици се бяха събрали пред паметната плоча на Дякона, поставена на входа на Девическия манастир. Сред официалните лица бяха общинското ръководство, общински съветници, игумения Пелагия, културни дейци и учители.
Панихида бе отслужена от архиерейския наместник Отец Михаил в съслужение със самоковски духовници. „Вечна е паметта на героя“, не само защото „тоз който падне в бой за свобода, той не умира“, но и защото идеите на Левски са живи и днес, думите му, казани преди век и половина са толкова актуални и сега, толкова силни. След панихидата бе поднесен рецитал за Апостола, подготвен от учениците от НУ „Станислав Доспевски“. Рециталът бе зареден с изключително силен емоционален заряд, такъв, какъвто личността на Левски заслужава.
„Героите на историческата памет са нужни на един народ, заради националната идентичност и гордост, заради примера за всеотдайност към Отечеството, заради любовта към род и родина. Идеите за политическо освобождение прозорливо са подчинени на бъдещия политически идеал на свободната държава да се установи демократично управление, подчинено единствено на законите. Поглед и идеал далеч надхвърлил времето си и толкова актуален и днес.” – каза в словото си кметът Владимир Георгиев. “Апостолът на свободата даде живота си за идеала, в който не спря да вярва и да следва. Една личност, която винаги ще ни обединява като народ и пред която винаги ще свеждаме глава с почит, защото Левски е България.“
Не случайно народът е избрал да почита подвига на Левски в деня на неговата смърт. 19-ти февруари 1873 г. – денят, в който завършва земният път на Васил Иванов Кунчев – още не навършил 36 г., и започва безсмъртието на Апостола – национална икона, но и реален хуманист, човек, чиято философия на саможертва пред олтара на Отечеството е събрана в едно единствено изречение: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си”.
Днес всички сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на най-светлия образ в българската история. Образ, който времето, политиката не можаха да променят и който вече толкова години е обединител на нацията ни. Венец от Община Самоков поднесоха кмета Георгиев и секретарят на общината Ангелина Вангелова. Венци бяха поднесени от НУ „Станислав Доспевски”, ОУ „Христо Максимов”, СУ „Отец Паисий”. Всички присъстващи поставиха цветя пред паметната плоча на героя, който записа името си в пантеона на героите донесли освобождението на България.