Кметът инж. Ангел Джоргов откри дамско рали “Осми март” | Община Самоков

Кметът инж. Ангел Джоргов откри дамско рали “Осми март”

Страхотно представяне на всички участници в проведеното днес рали „Осми март”. Състезанието откри кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. Той поздрави дамите за смелостта им да се включат в това предизвикателство и им пожела успешно и безаварийно участие. „Сигурен съм, че ще отнесете много приятни емоции и положителен заряд от приключението, което Община Самоков организира специално за вас.”
След приветствието, кметът поднесе на всяка участничка букет и сладки подаръци, осигурени от „Си Комерсиал”.
Трасе дизайнерът Любомир Рангелов разясни елементите, които трябва да изпълнят състезателките. След инструктажа кметът Ангел Джоргов даде старта на първия автомобил. В стартирането на състезателите се включи и народния представител Валентин Милушев.
10 автомобила стартираха в най-ниската категория – серийни автомобили до 1400 куб см. Само една участничка бе в по-горния клас и две участнички се включиха в категорията на електромобилите.
Дамите се състезаваха в два тура, като демонстрираха майсторско каране в предно и задно паркиране, преден и заден слалом и осморка. Всички участнички се справиха чудесно, като дадоха много добри времена и само прецизността в изпълнението реши крайния резултат.
В най-многобройния клас първо място зае екипажът с пилот Константина Иванова, нейна подгласничка стана Олга Амбарева, а на третото място на почетната стълбичка се качи екипажът с пилот Ралица Иванова. Дамите и навигаторите им получиха купи, осигурени от Община Самоков ипарична премия от „БулИнс”. Наградите връчи кметът Ангел Джоргов.
В категорията автомобили над 1,4 имаше само една участничка. Венеса Кроснева, освен че беше най-младата на години, но и бе получила книжката си само преди две седмици. Освен купата за първо място и грамота, Ванеса получи и специални подаръци от организаторите – бутилка шампанско и албум на първите българи, участници в рали „Дакар”.
В класа на електромобилите първо място зае екипажът Габриела Попйорданова, с навигатор Валентин Милушев. Втора стана Мануела Гоюва.
Безапелационен победител в генералното класиране и шампион на дамско рали „Осми март” – Самоков 2024, стана ветеранът Констанца /Кети/ Томова. Тя получи специална купа, грамота и парична премия, осигурена от Община Самоков.
С жест към дамите демонстрационно каране по трасето направиха и два мъжки екипажа. Единият стартира с електромобил, пилотиран от Цветелин Добрев, а другият участник бе кмета инж. Джоргов с навигатор Валентин Милушев. И двата екипажа бяха удостоени с грамоти за участие, които им бяха връчени от зам. кмета Станимира Давидова. Тя връчи грамотите и на участничките, които не можаха да стъпят на почетната стълбичка.
Организаторите обещаха, че рали „Осми март” ще стане традиционно и се надяват все повече дами да се престрашат да участват.
„Подобни приложни състезания са не само атрактивни, но и те имат голяма роля да призовават към безопасно и отговорно шофиране” – каза Екатерина Дончева, която бе водещ на събитието.