Днес честваме 144 години от Освобождението на Самоков | Община Самоков

Днес честваме 144 години от Освобождението на Самоков

Празникът бе почетен с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника Кръста. Директорът на Исторически музей-Самоков припомни събитията, случили се на това място преди 144 година. „Освобождението на Самоков е на 30 декмеври 1877 г., но нашите предците са били мъдри и година след Освобождението са взели решение празникът да се чества през пролетта, на 14 май , времето, когато всичко разцъфва за нов живот….. Трябва да помним историята си и да бъдем благодарни на освободителите – каза г-н Хаджиангелов, През всички тези години, самоковци всяка година идват тук за да изразят своята признателност. И ние сме длъжни да предадем това на нашите наследници.” За 144 години градът ни е извървял дълъг и нелек път. Път, маркиран с предизвикателства и изпитания. И въпреки всичко сме съхранили историческата си памет. Веднага след Освобождението се започва с организацията на българското управление. Градът ни е освободен 30 декември – стар стил или 11 януари – нов стил, а още на 17 февруари 1878 г. ние вече имаме Градски управителен съвет, а за кмет е избран Иван Димитров Доспевски – най-малкият син на зографа Димитър Христов. И именно той е избрал това пространство като място за преклонение пред освободителите на града ни.” Денят на Освобождението ни е повод да отдадем дълбоко уважение и почит към всички, сражавали се за свободата на Самоков. Да се преклоним пред светлата им памет.
Нека героичното минало ни вдъхновява за родолюбиви дела и ни дава сили да се справяме с предизвикателствата на времето за да пребъде Самоков във вековете!” – каза в словото си кметът Владимир Георгиев.
Венец от името на Община Самоков поднесоха кметът Георгиев и председателят на ОбС Мая Христева. Венец бе поднесен и от младежкото обединение на БСП-Самоков. Ученици от ОУ „Христо Максимов” и граждани поднесоха цветя.