Днес на крепостта Цари Мали Град бе истински празник! | Община Самоков

Днес на крепостта Цари Мали Град бе истински празник!

Традиционно тук на Спасовден се организира тържество с богата фолклорна програма и се раздава курбан.
Кметът на село Белчин Венета Балабанова изтъкна, че този празник е дълбоко вплетен в историята на Белчин. Хълмът, на който се намира крепостта, се нарича Свети Спас. На него се намира едноименното оброчище, , а и самата църква, която бе реставрирана като част от крепостта, се нарича Възнесение Господне. Г-жа Балабанова подчерта, че тук на това място са съчетани история, традиция и духовност.
Кметът на община Самоков Владимир Георгиев изказа признателност и благодарност към Симеон Пешов, който посвети голяма част от живота си на възстановяване на историята и традициите на Белчин, както и на семейство Пешови, че продължават делото му да подпомагат културния живот и опазването на традициите в селото.
След официалното откриване, започна празничната програма с участието на клуб по народни танци “Витоша”, изпълнения на талантливата Диана Чаушева с музикалния съпровод на Вели Чаушев. Кръшни хора се извиха на песните на популярния фолклорен певец Янко Неделчев. Всички, дошли на празника, похапнаха вкусен курбан.