Днес в галерия “Райко Алексиев” в столицата бе открита изложба, посветена на 50-годишния юбилей на Национална награда за живопис “Захарий Зограф” | Община Самоков

Днес в галерия “Райко Алексиев” в столицата бе открита изложба, посветена на 50-годишния юбилей на Национална награда за живопис “Захарий Зограф”

Изложбата бе открита от председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, който цитира първият носител на престижната статуетка, акад. Светлин Русев, че наградата е мерило за съвременния художник и проследявайки я, се вижда едно повествование на съвременното българско изобразително изкуство. Председателят на журито за определяне на носителя на наградата “Захарий Зограф” проф. Аксиния Джурова подчерта, че Самоков е град с духовност и именно наградате е едно от многото доказателства за това. Благодарение на статута на награда Община Самоков разполага с богат фонд произведенията на редица именити български художните. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев благодари на Съюза на българските художници, на проф. Джурова и на екипа на музея, че реализираха тази изложба.
Гости на откриването на юбилейната изложба бяха областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия Михаил Колев, носители на наградата “Захарий Зограф” и др.