В курорта Боровец се проведе първото издание на Международния фолклорен фестивал “Чушка-пръжка”, обединяващ в себе си култура, занаяти, фолклор | Община Самоков

В курорта Боровец се проведе първото издание на Международния фолклорен фестивал “Чушка-пръжка”, обединяващ в себе си култура, занаяти, фолклор

Той е част от програмата на Община Самоков за подпомагане на активността през летния сезон в планинския курорт.
Фестивалът се организира от сдружение “Арлекин” със съдействието на Община Самоков и се . провежда под патронажа на кмета на Самоков – Владимир Георгиев.
На събитието присъстваха заместник-кметовете Дончо Зашев и Люба Кленова, д-р Росица Младенова – създател на Международен фестивал “Арлекин” и на Международен фестивал “Чушка-пръжка”. Г-н Зашев откри фестивала и приветства с “Добре дошли” всички гости, групи, ансамбли, изпълнители, художници, артисти, които са дошли от близо и далеч и им благодари, че дават възможността на присъстващите да бъдат въвлечени в атмосферата на културното ни богатство. Той подчерта, че въпреки състезателния характер на фестивала, всички участници в него са победители, защото са намерили начина да покажат умения, талант и с тях да дадат приноса си за запазване на духа, традициите и културното ни богатство. На финала пожела на всички здраве да се забавляват сред прекрасната природа на курорта и най-вече да отнесат със себе си прекрасни чувства и емоции от гостуването си в община Самоков.
Фестивалната програма продължи с песен за връх “Мусала” в изпълнение на Натали Николова и Кристиан Трифонов към НЧ “Младост-2003”, гр. Самоков.
Журито на фестивала “Чушка-пръжка”, представено от народния певец и водещ на “Иде нашенската музика” по БНТ – Даниел Спасов, Величка Чаушева- дългогодишен преподавател по народно пеене в НМУ “Любомир Пипков” -гр. София, Борислав Искрев -хореограф и ръководител на “Фолклорен танцов ансамбъл – Самоков”, също не пропусна да поздрави участниците, пожела им успех и изразиха убеждението си, че фестивалът ще добие популярност и ще установи една нова традиция.
На сцената на “Чушка-пръжка” се изявиха 50 бесарабски българи с ръководител Катя Герджик от Център Медия, танцови състави от Народно читалище “Отец Паисий”, от народно читалище “Св. Иван Рилски-1922” -с. Мрамор, самодейци от цяла България, а приятна изненада за всички гости, дошли в най-стария зимен курорт бяха изпълненията на Гуна Иванова, Даниел Спасов и Милен Иванов.
Присъстващите на фестивала “Чушка-пръжка” имаха възможност да вземат участие в интересни работилници. Камелия Брашненкова представи изработка на глинени продукти, При Бойко Павлов малчугани рисуваха красиви произведения върху камък, а Недка Павлова представи традиционни занаяти.
Наградата от Международния фолклорен фестивал “Чушка-пръжка” е голям 5-метров шиш.
Българската национална телевизия ще излъчи филм за фестивала.