Във втория ден от Паисиеви дни в Самоков бе направена презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“ на доц. д-р Константин Рангочев | Община Самоков

Във втория ден от Паисиеви дни в Самоков бе направена презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“ на доц. д-р Константин Рангочев

Във втория ден от Паисиеви дни в Самоков бе направена презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“ на доц. д-р Константин Рангочев, секретар на Асоциация „Онгъл” и бе открита изложба с фотоси. Присъстваха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, зам. кметът Люба Кленова, секретарят на общината Ангелина Вангелова, народният представител Васил Зашкев ставрофорен иконом Михаил Колев, протойерей Любомир Мишков и др.
В Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” доц Рангочев представи основните хипотези за родното място на Отец Паисий, като аргументирано оборва „доказателствата” по тези хипотези. Проблемът за родното място на св. Паисий Хилендарски може да се реши с използването на три вида свидетелства – олклорни предания, топоними и пр.,документални (писмени) свидетелства – кондики, парусии, приписки и пр. и езикови свидетелства – получени от черновата на „Историята …“, съхранявана в Зографския манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора – Атон. „Според редица учени-лингвисти езиковите данни са високо надежден критерий при решаване на проблема за родното място на Паисий – подчерта доц. Рангочев, защото са обективни факти, преки свидетелства, а не логически или косвени аргументи. Несериозно е те да бъдат отминавани с пренебрежение.» Боряна Христова пише в статия за Паисий Хилендарски: „Дълго време се смяташе, че произхожда от Банско, от рода на известния дарител и ктитор х. Вълчо. Според езиковите особености на черновата му обаче е ясно, че той не е оттам…“ Тезата за родното място на Отец паисий, а именно село Доспей, община Самоков бе добре аргументирана и защитена. Краеведът и литератор Иван Ненов допълни изложението на доц. д-р Рангочев с изследванията за семейството на Паисий, чиито три сестри, родени между по-големия Лаврентий и него, са оставили свои доказателства за родното им място и рода. В галерията директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, откри изложба „Делото на Паисий Хилендарски“. В нея посетителите могат да разгледат фотоси от архива на музея, дарение от Петър Боев.
След лекцията на доц. Рангочев и откриването на изложбата, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника на Хилендарския монах, който се намира на площада в Самоков. Венец от община Самоков поднесоха директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов и младият талантлив художник Геоги Игнев.