Бели Искър събра любителите на кулинарното изкушение Рилски зелник за двадесет и първи път | Община Самоков

Бели Искър събра любителите на кулинарното изкушение Рилски зелник за двадесет и първи път

Селото в подножието на Орлови скали показа не само своята уникална природа, но и своя фолклор и прекрасна кухня. Въпреки промяната в датата, празникът бе уважен от много хора. Освен кулинарни изкушения, събитието предложи богата фолклорна програма с участието на самодейни състави от местното читалище, от читалищата от общината и гости. Тази година бе дадена възможност за изява и на таланти в други стилове, които се представиха с песни и танци. Изпълненията бяха оценявани от компетентно жури.
Празникът бе открит с изпълнение на химна на Бели Искър, в което, освен деца от селото се включиха и водещият Иво Танев и председателят на местното туристическо сдружение Мира Радева.
Кметът на Самоков Владимир Георгиев и кметът на Бели Искър Благовест Бичаков откриха празника. Г-н Бичаков благодари на спонсорите за подкрепата, както и на гостите за присъствието им. Организатори на Празника са кметство Бели Искър, Местното туристическо сдружение и с финансовата подкрепа на община Самоков и представители на местния бизнес. На спонсорите бяха връчени благодарствени грамоти. Кметът Георгиев поздрави организаторите, че вече толкова години утвърждават една прекрасна традиция, която се превърна в емблема на селото. Тази година близо 30 зелника се „състезаваха” за вниманието на комисията и посетителите. Като никак не беше лесно да се определи кой е по-по-най, тъй като всички бяха много различни и със сигурност всеки от тях заслужаваше награда. Месенето на зелник е много трудоемко занимание, но пък след като се опита, се вижда, че усилията си заслужават. Комисия, с председател кмета Владимир Георгиев оцени зелниците, като определи най-добрите три и един за поощрителна награда. Наградените зелници бяха продадени на търг. За доброто настроение на участници, местни и гости се погрижи Иван Дяков. Хубавото време, планинският въздух, музиката, глъчката и вкусният рилски зелник превърнаха съботния ден в наслада за сетивата.