Авторският танцов спектакъл „Аз…..Танцът”, бе апогеят на честванията на половинвековния юбилей на балетната школа към Читалище – паметник „Отец Паисий” | Община Самоков

Авторският танцов спектакъл „Аз…..Танцът”, бе апогеят на честванията на половинвековния юбилей на балетната школа към Читалище – паметник „Отец Паисий”

50-годишнината на балетната школа към Читалището бе чествана с поредица от събития, в които намериха място бивши и настоящи възпитаници на школата.
Тя се реализира по проект на Община Самоков „Завръщане в Самоков” и в рамките на месец доведе на самоковска сцена много млади хора, тръгнали от школата и реализирали се професионално в танцовото изкуство. Честванията завършиха със спектакъла „Аз…Танцът”.
Вълнуващото събитие остана без дъх зрителите в залата. Пред очите им малкото дете, в което се заражда първият усет за ритъм и танц, преминава през метаморфозата, от която се ражда „пеперудата на танца”. Една визуална танцова разходка в дебрите на различните стилове, изпълнени с прекрасна хореография и усет, отведе гостите на събитието в претворяването на душата чрез танц.
Всичко това бе закодирано в цялата феерия от цветове и стъпки, които до края оставиха зрителите без дъх.
Двигателят на цялата приказка, разказана с красива музика и движения е Ралица Стоянова.
Тя работи в школата повече от 20 години и през всички тях е отдала душата си – на школата, на възпитаниците си, … на танца.
Целият спектакъл бе сякаш автобиографичен разказ, където талантът и любовта се събират в един танц на живота.
⭐️Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов връчи почетен знак „Златен” на Община Самоков на Ралица Стоянова, удостоена с решение на ОбС за принос за развитието на културата и танцовото изкуство в Община Самоков. „За мен е чест, че познавам Ралица, като човек и привилегия да поздравя днес професионалистът Ралица Стоянова като й връча заслуженото отличие!” – каза кметът.
Всички възпитаници на балетната школа получиха юбилейни плакети от Председателя на Читалище – паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов. Председателят на Съюза на музикалните и танцовите дейци, Станислав Почекански награди балетната школа и Ралица Стоянова с най-високото отличие на СМТД – „Златна лира”.
Ралица Стоянова и Боян Белокапов!