Синя зона Самоков | Община Самоков

Синя зона Самоков

     Уважаеми съграждани,

 

      От 17.10.2018г. на улиците и паркингите в непосредствена близост до Централния кооперативен пазар в гр.Самоков, се въвежда режим за безплатно и платено почасово паркиране „синя зона”. Собствениците на автомобили, живеещи в посочения обхват имат право на безплатно паркиране, като за целта се снабдят със съответния пропуск. Служебно и трудово заетите лица също имат възможност за паркиране при преференциални условия.
Таксата за паркиране на автомобил в „синята зона” е 1 лв. на час или 0.50 лв. за половин час. Паркиралите МПС в „синя зона „ при Кооперативния пазар, следва да имат предвид, че първите 15 минути престой са безплатни. След изтичането им водачите на МПС, следва да заплатят престоя си, в противен случай автомобила ще бъде принудително задържан чрез техническо средство „скоба”.
     От 04.06.2018г. започва поетапното въвеждане на „Синя зона„ в централната част на гр. Самоков. Предвидена е възможност за платено и/или безплатно паркиране. Предоставяме Ви подробна информация, относно обхвата на зоната, условията за паркиране и начините на плащане. За Ваше удобство и финансово облекчение са предвидени възможности за издаване на пропуски за физически, юридически лица, с постоянен/настоящ адрес, лица с увреждания и други. След като се запознаете с посочените условия и предвид Вашата необходимост и възможности, следва в срок до 15.06.2018 г., на гише „Деловодство”, в сградата на Община Самоков, да заявите своето желание за издаване на съответния документ, удостоверяващ правото на паркиране в синята зона.

Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Община Самоков

На улици, площади и паркинги – общинска собственост, може да се въведе режим за платено паркиране “синя зона” на леки и лекотоварни автомобили с максимално допустима маса до 2,5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа.
Обхватът и местоположението на местата за платено паркиране се определят, съгласно схема, приета от общинския съвет.

Платеното паркиране е в работни дни от 08:00 часа до 18:00 часа.

Зоните за платено паркиране се обозначават допълнително с информационна табела, в която са описани условията на паркиране в синята зона; размера на таксата за паркиране и начина на заплащането й; принудителните мерки, които се прилагат.

Обхват на Синя Зона в гр. Самоков

 

Знаци в Синя зона в гр. Самоков

Правила в Синя зона гр.Самоков

Обхват: Синя Зона Самоков към момента обхваща следните улици и площади.
Работно време: от 08:00 до 18:00 часа в работни дни
Цена: цена за 1 час престой 1.00 лев с включен ДДС

Начин на заплащане:

Талони за кратковременно паркиране, които можете да закупите от лицата обслужващи Синята зонаБилети от паркингавтомати, находящи се:- северната част на площад Захари Зограф до Лафка- южно от паркинга на община Самоков до входа за подземния паркинг на общината.Самотаксуване с SMS на номер 13722 за всички мобилни оператори
Санкции за нарушители: Блокиране с техническо средство (скоба).Такса за освобождаване – 30 лв.
Друг вид паркиране: Паркиране по постоянен и/или настоящ адрес;Преференциално паркиране за хора с увреждания;Служебен абонамент.

 

 

Документи удостоверяващи правото на престой в зоните за платено почасово паркиране.

Ред и условията за издаване на пропуск за платено паркиране „Синя зона-служебен абонамент”:

Ред и условия за издаване на пропуск за платено и/или безплатно паркиране на МПС по постоянен и/или настоящ адрес на собствениците 

Често задавани въпроси