Мальовица | Община Самоков

Мальовица

На място, наречено по съвсем понятни причини Меча поляна, в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 метра надморска височина е разположен туристически комплекс. Носи името на най-високия връх в тази част на Рила – Мальовица. Все още тази част не е цивилизована по съвремените комерсиални стандарти и може да се нарича тихо райско кътче. Има хотел, писти и влекове. Ски гардероб и всичко най-необходимо за зимните спортове. Там снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Но това вълшебно място е любимото за алпинистите. То си е създадено за тях. С интересните и трудни обекти за катерене и с неповторимата красота на панорамата откриваща се за тях от Мальовица и Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.

Две от най-красивите рилски езера кътат хладните си води в този край. Йончево и Страшно. И двете са любимо място на именития ни съгражданин живописеца Христо Йончев – Крискарец. Неговото име носи Йончево езеро. Около тях има още четири, най-посещаваното от които е Свинското. В района на малка Мальовица се намират двете Камилски езера, а източно от връх Мальовица – Еленските.

Съвсем наблизо, за добрите туристи, се намира и хижа Мальовица. Тя е единствената хижа в алпийската част на Мальовишкия дял на Северозападна Рила. построена е върху левия склон на долината на р. Мальовишка през 1934 година.От 1981 г. действа нов туристически комплекс с 20 стаи, водоснабден и електрифициран. Има ски плац и влек. Посещава се целогодишна.

Хотели, писти и съоръжения
 

комплекс МАЛЬОВИЦА ***170 легла, 34 двойни стаи, 28 тройни стаи, 4 четворни, 1 апартамент ресторант 150 места, работи целогодишно


МАЛЬОВИЦА
Комплекс “Мальовица” предлага зимните си съоръжения – 2 писти и влекове.


ГОВЕДАРЦИ
Пистата над село Говедарци се намира на 1,5 километра от него в подножието на хижа “Мечит” и е дълга 1 600 метра.