Туризъм | Община Самоков

Туризъм

Благоприятното географско положение, разнообразният планински релеф, специфичните биоклиматични условия, наличието на изобилие от водни ресурси са само част от условията, определящи туризма и горското стопанство като основни приоритети за развитието на Община Самоков. Богатото културно и историческо наследство, паметниците на културата, Националният парк “Рила”, най- големият природен резерват в България- Централният Рилски резерват допълват многообразието от предпоставки за развитие на туристическия сектор.
карта на обсхтината

Боровец е основният туристически център в Община Самоков с международно значение, който предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване. В курорта има 26 хотела, вилни селища и вили с категория от 2 до 5 звезди, които разполагат с 4200 легла. Активната заетост за курорта е сезонна, средно 5 месеца, като зимният сезон има водещо значение поради специализацията на туристическия продукт.
374212_325744447438200_66639503_n
Голям потенциал за развитие крият и другите курортни зони в Община Самоков- комплекс “Мальовица”, района на с. Говедарци, с. Мала Църква, с. Бели Искър, които в плановете и програмата за развитие на Общината ще прераснат в курортно- туристическа локализация с международно значение “Самоков- Боровец- Бели Искър”. Предлагане на туристически услуги се засилва и в общинския център Самоков, където има 6 частни хотела (две и три звезди) с капацитет от 120 легла и един мотел- ресторант. Целта ще бъде разнообразяване и разширяване на туристическия продукт за постигане на целогодишна активност и заетост и оползотворяване на неповторимите възможности за развитие на широк спектър от спортни дейности, природолечебна и биопрофилактика.
376025_325744570771521_2078837469_n

 

Хижи

Екотуризъм

Занаяти

Мальовица

Парк Рила

Интерактивна карта на дестинация Самоков-Сапарева баня-Долна баня