Често задавани въпроси | Община Самоков

Често задавани въпроси

1.  Какво представлява Синя зона?

“Синя Зона” представлява обособени и маркирани паркинг места на улици и площади в Централната Градска Част на гр.Самоков, където с решение на Общински Съвет Самоков се въвежда режим за кратковременно платено паркиране на МПС, с допустима максимална маса до 2.5. т. и на автобуси до 12 пътнически места в определени часове на денонощието.

2.  Каква е маркировката в Синя Зона?

Зоните за платено и безплатно паркиране се обозначават допълнително с информационна табела, в която са описани условията на паркиране в синята зона; размера на таксата за паркиране и начина на заплащането й, както и принудителните мерки, които се прилагат.

3. В кои часове следва да се заплаща престоя в Синя зона?

Синя Зона е валидна  в работни дни и в часовия диапазон от 08:00 до 18:00 часа за гр.Самоков и от 08:00 до 22:00 часа във всеки ден от седмицата за к.к. Боровец

 

4. Трябва ли да заплащам, ако съм спрял в Синята зона, но не съм напуснал автомобила си ?

Вие заплащате паркирането си в Синя Зона.

5. Ако изпратя SMS преди началото на работното време на Синята зона – от кога ще ми се засече времето на заплащане на престоя? (пример:          изпращам SMS в 7:50 ч. – до 8:50 или до 9:00 ще съм платил за паркиране?).

Всеки изпратен SMS преди началото на работното време няма да бъде таксуван.

6. До колко минути преди края на работното време на Синята зона мога да изпратя SMS? (пример: колко ще ми струва SMS-а ако го изпратя в 17:50 ч. ?)

Работното време на зоната за кратковременно паркиране е до 18:00 часа за гр.Самоков и от 08:00 до 22:00 часа във всеки ден от седмицата за к.к. Боровец. Това означава, че всеки SMS изпратен в рамките на работното време ще бъде таксуван с 1.00 лев.

7. Трябва ли да изписвам регистрационният номер на автомобила си само с големи букви? Само на кирилица ли да бъде изписван? Може ли да има интервал между буквите и цифрите?

Въвеждате се само главни букви. Буквите трябва да бъдат изписвани на кирилица.

8. Мога ли да заплатя престоя си, първоначално с билет за еднократно таксуване от автомат, а в последствие да удължа времето си на престой с изпращане на SMS?

 Да можете.

9. Какво се случва ако просроча времето на престой?

Ако не сте заплатили престоя си, Вашия автомобил може да бъде принудително задържан, чрез използване на техническо средство (скоба), до заплащане на наказателна глоба.

10. Кой има право да паркира със служебен абонамент?

Юридически лица, притежаващи пропуск “Синя зона- служебен абонамент” имат право за временно и възмездно ползване на съответните паркинг места с режим на платено паркиране.

Физически лица,, притежаващи пропуск “Синя зона- служебен абонамент” имат право за временно и възмездно ползване на  паркинг места с режим на платено паркиране.

 

11. Къде мога да паркирам автомобила си ако съм постоянно живущ в обхвата на зоната за кртаковременно паркиране?

Собственици на МПС, респективно лица, позлващи МПС на друго правно основание, живущи по постоянен и/или настоящ адрес на улици или площади с въведен режим за платено и безплатно паркиране „Синя Зона”, имат право да паркират в тази зона в близост до постоянния си адрес.