Боровец | Община Самоков

Боровец

Боровец  е най-старият и най-голям планински курорт в България, известен до средата на 20 век като Чамкория, датира от 1896 г., когато е  построена първата вила за почивка, в последствие княз Фердинанд построява лятна резиденция. И макар да е разположен на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, той е лесно достъпен от цялата страна – отстои само на 70 км от София, на 80 км от Благоевград и на 120 км от Пловдив.

Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари най-студения месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Великолепието на зимни пейзажи и искрящата белота на снежен Боровец  са първото преживаване, което спира дъха на туристите, влизайки в курорта. Боровец  предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, биатлон, ски бягане и сноуборд. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.), а през 1993 г. Боровец беше домакин на Световното първенство по биатлон.

В ски курорта Боровец има 3 ски зони:

Ски център Ситняково – от 1350 м до 1780 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, покриваща 2.5км писти “Мартинови бараки”, и с изкуствено осветление за нощно каране на писти “Иглика” и “Рила”.
Ски център Ястребец – от 1340 м до 2369 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, осигуряваща заснежаване на писти “Попангелов” (бивша “Ястребец 2″) и “Ястребец 3″ с площ от 200дка.
Ски център Маркуджик – от 2144 м до 2550 м надморска височина.
Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, биатлон, ски бягане и сноуборд. Маркираните писти за алпийски ски са с обща дължина от 58 км.

Боровец е мястото да откриеш красотата и свободата  в карането на сноуборд на  различни по сложност и натовареност терени.

 

Ски информация:

Надморска височина на курорта: 1300 м

Най-висока ски точка: 2560 м

Маркирани ски писти: 24 на брой с обща дължина 58 км

Най-дълга писта: 12 км

Посоки на склоновете: С, СЗ, З

Писти за ски бягане: 35 км с минимална ширина 6 м

Съоръжения за биатлон

Ски скок шанца: височина 70 м

Актуална информация за Боровец може да намерите на сайта www.borovets-bg.com

И през останалите сезони на годината Боровец е притегателно място за  отдих и развлечение. Курортът е отправна точка за множество и най-разнообразни преходи сред невероятно красивите висини и вековни гори, за покоряване на върхове по обособени маркирани маршрути и за разходки с приятели и любими хора. За любителите на силните емоции  лятото в Боровец  разкрива възможност за незабравими планински преживявания – планинско катерене сред отвесни склонове, парапланинг, планинско колоездене, ориентиране и други. А тези, които просто искат да избягат от града и ежедневния стрес  ще бъдат запленени и заредени от величието на Рила, удивителната й красота, дъхавите аромати на билки и горски плодове и неповторимата тишина, и спокойствие на боровите й гори.

Чудесно място за отпускане и приятни изживявания за през деня и вечерта са ресторантите и механите в курорта, които осигуряват на гостите добро настроение и кулинарни удоволствия. За най-неуморимите курортът предлага нощни забавления в многобройните дискотеки и барове.

Боровец е мястото за незабравима ваканция през цялата година.

 

Забележителности: Царска бистрица

Ловният дворец “Царска Бистрица” е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. По проект на арх. Г. Фингов се построява утилитарна сграда с типичен за алпийското строителство стил. За времето си, с образността на сецесиона, тя изглеждала впечатляващо в курорта Чамкория – не само с вписването на вилата в природната среда, но и с нейния стилов облик.  През 1898 г. е изградено първото крило на двореца, известно като “Стария дворец”, което се състои от няколко стаи, кабинет и спални. По-късно са изградени още две крила с обширна гостна, трапезария и втори етаж със спални, будоари и още един кабинет. Втората – дворцовата сграда,  е построена през 1911г. – 1914г. по проект на арх. П. Койчев. Архитектурният й изказ е с конкретности с великолепна комбинация на елементи и детайли, близки до Възрожденския им първообраз. Постигната е оригиналност на фасадите и на вътрешните пространства, създаваща уникално чувство за монументалност и уют. Интериорът на сградите и мебелирането им са повлияни от традиционния български възрожденски стил, за което работят резбарите братя Петър и Лука Кънчеви. Така при завършването си през 1914 г. се оформил цял комплекс от дворцови сгради и красив парк, през който минава р. Бистрица Мусаленска.

Дворецът притежава собствено електрозахранване, което се осигурява от малка водноелектрическа централа “Сименс”, инсталирана през 1912 г.

Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия.

 

Забележителности: Дървената църква в Боровец

Храмът „Преображение Господне” в Боровец е единствената в страната ни дървена църква. Тoй е построен по идея на известни и влиятелни общественици, учени и собственици на вили в бивша Чамкория. Средствата за изграждането му са събрани като волни пожертвования и дарения и през далечната 1933 година е поставено началото на изграждането му. Архитектът на дървената църква е австриец и затова тя е сътворена в типичен готически алпийски стил. Това й придава една уникалност, непривична за останалите християнски храмове в страната. На 23 септември 1934 година църквата е тържествено осветена от Екзарх Стефан, а в последствие неколкократно обновявана. Своята лепта за построяването на църквата в Боровец навремето е дал и самият цар Борис Трети. Храмът „Преображение Господне” е отворен за посещение непрекъснато и зиме, и лете.

Карта на курорта

 

file-page1 file-page2 file-page3 file-page4 file-page5