Kомисия с председател Светлин Русев проведе заседанияе за определяне на носителя на националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2016 г. | Община Самоков

Kомисия с председател Светлин Русев проведе заседанияе за определяне на носителя на националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2016 г.

Main News Image
Членове на комисията са още художниците, носители на престижната награда – Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галериста Иво Масларски, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и зам. кметът Васил Сайменов. Комисията единодушно определи за носител на наградата за 2016 художникът Захари Каменов. Той е роден през 1949 г. във Видин. Завършил е живопис в Националната художествена академия. Негови творби притежават най-известни галерии в Европа, Америка, Азия. Художникът се занимава с графика, живопис и малка пластика – керамика. Правил е много изложби у нас и в чужбина, носител е на много български и международни награди. Свързан е със Самоков още преди 30 години, когато отпечатва графиките си в Графичната база. Миналата година през октомври самоковци се докоснаха до творчеството му чрез изложбата му в галерия Масларски.
Едни от крилатите фрази на художника, които определят неговото верую са, че художникът живее в паралелен свят. “От една грозна жена може да се роди прекрасна картина. Ако имаме очи, ще видим повече. Ако не – ще направим жълта страница за голотата.”
Художникът Захари Каменов прави повече изложби в чужбина, отколкото у нас. Всеки път измисля нещо различно – използва каракачански текстил за колони или превръща детското дървено конче в произведение на изкуството. Миналата година заедно с румънец и македонка той участва в експозицията “Ангелите и хората” в най-голямата галерия в Страсбург. Показвал е част от “каракачанската” инсталация в старата катедрала на Амстердам. На пленер в с. Скорците е събирал автентични предмети, върху които да рисува.
Наградата на Захари Каменов ще бъде връчена на специална церемония на 19 май 2017 г. в художествена галерия проф. „Васил захариев” в Самоков.
С решение N 57 по протокол 6 от 3 февруари 2000 година ОбС Самоков с пълно мнозинство прие статута на наградата за живопис „Захарий Зограф“, с което възстановява една културна традиция, прекъсната през 1988 г. Наградата се присъжда за изключителни постижения в живопистта през изтеклата година. Наградата се присъжда на един творец за картина, цикъл от произведение, самостоятелна изложба в България или чужбина, или друга творческа акция, реализирана със средства на живопистта – църква, обществена сграда и др. Наградения автор прави самостоятелна изложба, която съпътства награждаването.
Община Самоков се гордее, че името на нашия град се свързва с най – доброто от съвременното българско изкуство. Наградата „Захарий Зограф“ се връчва на художници за озобени постижения в областта на българското изобразително изкуство. Благодарение на статута на наградата, днес фонда на община Самоков разполага с произведенията на най-утвърдените през времето български художници. Проследявайки пътя на носителите на наградата „Захарий Зограф“, съзираме едно повествование на съвременното българско изкуство.