Четвърти Международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2018 | Община Самоков

Четвърти Международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2018

Main News Image

Откриване на симпозиума: 27 юли, Доспевската къща, 11:00 ч.
Заключителна изложба: 3 август, ХГ „Проф. Васил Захариев“, 18:30 ч.

Международният симпозиум по живопис и скулптура в Самоков се провежда ежегодно от 2015 г. Организатор е Община Самоков.Симпозиумът има за цел да поддържа и развива художествените традиции в града, както и да представя нови форми на съвременното изкуство.
Мотото на симпозиума за 2018 г. е TERRA CULTA – в превод от латински „култивирана, обработена земя“, земя богата на културни традиции.
В продължението на десет дни артисти от страната и чужбина ще творят в подножието на Рила планина, в приказната атмосфера на Доспевската къща. Художниците ще се запознаят с историческото минало на града, ще посетят паметници на културата и ще пресъздадат видяното и преживяното в творбите си.
Програмата на симпозиума включва срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.
Участват артистите:Деян Янев (България), Моника Тошева (България), Атанас Колев (Австрия/ България), Станислава Стоянова (България), Андрей Будеску (Румъния), Красимира Дренска, (България), Румен Панайотов (България), СофияХаджипапа – Джи (Кипър), Ерина Боянова (България), Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/ Словакия).
Симпозиумът ще завърши с изложба, в която артистите ще представят живописни творби, обекти и скулптури, вдъхновени от културата, историята и природата на града и неговите околности.
Симпозиумът се реализира в партньорство с Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Васил Захариев,Читалище „Младост 2003“,“, с подкрепата на “Самел-90″ АД, ресторант „Мадаровата къща“ и хотел „Арена“ – Самоков.