С празничен концерт с участието на състави от училищата в Самоков отбелязахме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост | Община Самоков

С празничен концерт с участието на състави от училищата в Самоков отбелязахме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Main News Image
Всички училища тръгнаха с шествие и се събраха на лъчове на Ларгото, откъдето навлязоха на площада, под звуците на „Върви народе възродени”, изпълнен от фанфарния оркестър на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Кметът Владимир Георгиев поздрави учителите, дейците на културата и гражданите с най-българският празник, съчетал в себе си история, образование, култура – българщина. След приветствието на кмета Георгиев прозвуча химна на Република България, в изпълнение на сборен хор от училище „Авксентий Велешки”.
По случай Денят на славянската писменост, българската просвета и култура и съобразно приетия от ОбС – Самоков статут бяха връчени пет награди в категорията „Учител на годината” и три награди „за принос в образованието.
Наградените учители поучиха грамота и парична премия.

– Наградата Учител на годината в степен „Предучилищно образование” се присъжда на ЕЛЕНА ВЪЖАРОВА – старши учител в детска градина „Детелина” с 40 години педагогически стаж, която следи новостите в своята област и повишава квалификацията си. Уважаван преподавател от колеги и родители.

– „Учител на годината в степен „Начално образование” се присъжда на АНИ АВРАМОВА-ШЕЙНОВА – старши учител в СУ „Отец Пайсий” с дългогодишен опит, която проявява инициативност и новаторство в образователно-възпитателния процес и нейни ученици участват и имат постижения на национални състезания.

– „Учител на годината в прогимназиален етап” се присъжда на КОСТАДИНКА ХРИСТОВА – старши учител по български език и литература в ПГ „Константин Фотинов” с висока квалификация и отличен професионализъм, иновативна в работата си. Автор на сборник тестове за подготовка за държавни зрелостни изпити, активно участва в проекти и има публикации в научни списания.

– „Учител на годината в гимназиален етап” се присъжда на СТЕФАНКА МИТРЕВА – старши учител по немски език в ПГ „Константин Фотинов”. Квалифициран и иновативен професионалист с изключителна активност в извънкласните дейности. За втора година неин ученик се класира на първо място на националната олимпиада по немски език.

– Наградата „Най-успешен млад учител” се присъжда на МАРИАНА ГЪЛЪБОВА – млад учител в детска градина „Звънче”, конструира педагогическия процес по свой авторски модел и прилага интерактивни и иновативни методи.

Тази година бяха присъдени 3 награди за цялостен принос към образователното дело. Техни носители са:

БОЙКА МИХАЙЛОВА – начален учител в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”с 40 годишен трудов стаж, с множество квалификации, автор на дванадесет помагала и носител на престижни награди.

ИЛКА ДИНЕВА – директор на детска градина „Детелина” с 43 години педагогически стаж. Дългогодишен председател на националната секция по предучилищно образование към Съюза на българските учители, носител на престижни награди.

МАРИАНА БОГОЕВА – старши учител по биология в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с 35 години професионален опит. Нейни ученици участват и печелят призови места в национални и международни конкурси, много от тях са приети с отлични резултати в Националната природо-математическа гимназия.