Празникът на Самоков ще бъде един ден | Община Самоков

Празникът на Самоков ще бъде един ден

Main News Image
На проведеното днес заседание на ръководството на община Самоков се взе решение да се редуцират събитията от програмата за Празника на Самоков.
Предвидената едноседмична програма, изпъстрена с много тематични събития ще бъде редуцирана до църковните мероприятия и тържествения концерт заря на самия ден на свмчк Симеон Самоковски.
Решението се наложи с цел да бъдат спестени средства, които ще се пренасочат за ликвидиране на последствията от наводнението. До фирмите, до които бяха изпратени писма с искане за съдействие за реализацията на програмата за Празника на Самоков, ще бъде изпратено ново писмо от името на кмета на общината, че ако желаят да дарят средства, те ще бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата и щетите от наводнението.
Така за празника на Самоков се предвижда на 15 август да се чества храмовия празник на Митрополитската църква, който ще започне в 8 часа с тържествена литургия, след което ще бъде осветен и раздаден курбан. На 20 август в храм Рождество Богородично /Бельова черква/ ще бъде отслужена тържествената Света литургия и ще бъде осветен курбана за покровителя на Самоков Симеон Самоковски. След раздаването на обредното ястие ще се състои фолклорен концерт на певческите и танцовите групи от народните читалища в общината. На 21 август вечерта на площад „Захарий Зограф” ще бъде отслужен тържествен водосвет, ще бъде церемониално издигнато знамето на общината и ще бъдат връчени стипендиите, които община Самоков присъжда ежегодно на даровити деца. Празникът ще завърши с концерт на Тони Димитрова и Ива Давидова с танцова формация.