Открит бе мемориалът на строителите на стената на река Искър в крайречния парк | Община Самоков

Открит бе мемориалът на строителите на стената на река Искър в крайречния парк

Main News Image
Тържеството се състоя в крайречния парк, където бе поставена морена с паметна плоча в чест на строителите. На тържеството присъстваха ръководството и членовете на Клуба на строителите ветерани. Официални гости бяха кмета Георгиев и общинското ръководство, инж.Виктор Шарков – Зам.председател на Националния клуб на строителите ветерани; ген. Борис Анакиев – Председател на секция „Строителни воисли” към НКСВ. полковник Васил Григоров – Командир на поделение на Главно управление на строителни войски в Самоков, Тодор Попов – председател на Съюза на журналистите в Самоков. Приятна изненада бе, че сред гостите бяха синът и внуците на д-р Коста Тасев – председател на Градския съвет , когато започва строителството на стената.
Мемориалът бе поставен по инициатива на Клуба на строителите ветерани и Дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков, с решение на Общинския съвет и със съдействието на Община Самоков, в знак на признателност и благодарност към тогавашното ръководство на града и към неуморния самоотвержен труд на десетките самоковски строители и стотиците воини строители на Главно управление на Строителни войски, взели участие в подготовката и строителството на обекта.
Кметът Георгиев изтъкна значимостта на строителството на стената, която в продължение на почти половин век пази града от водната стихия. Той припомни големите наводнения от 1897 и 1957, които нанасят значителни щети на града и околните села, а първото взима и човешки жертви. Преди по-малко от година бе и голямото наводнение, при което пострада района по поречието на Боклуджа и именно благодарение на стената, Искъра не преля и не се стигна до по-сериозни последствия.
Полковник Васил Григоров припомни събитията и обстановката при изграждане на стената и огромния труд на войниците от Строителни войски. През периода от 1958г. до 1973г. е извършено проучване, проектиране и строителство, което продължава почти 14 години. Изградена е близо 3,5 км стена, направени са 52 прага по поречието на Искъра – едно мащабно съоръжение с огромна роля за сигурността на Самоков и защитата му от природни бедствия.
Кметът Владимир Георгиев и председателят на Клуба на строителите ветерани Васил Кънев тържествено откриха мемориала – морена, на която е поставена паметна плоча, увековечаваща труда на строителите, с признателност от гражданите на Самоков.
Поздравителни адреси бяха отправени от Националния клуб на строителите ветерани и от председателя на секция „Строителни войски” ген. Борис Анакиев. С изключително вълнение венец от името на Клуба на строителите ветерани поднесоха инж. Мария Чешмеджиева и Димитър Йончев. Венец бе поднесен и от името на община Самоков.