Около 100 участници събра днес пешеходния преход по маршрут, посветен на Световния ден на ходенето | Община Самоков

Около 100 участници събра днес пешеходния преход по маршрут, посветен на Световния ден на ходенето

Main News Image
Община Самоков се включи в кампанията на Българската Асоциация „Спорт за всички” – Световен ден на ходенето, която се организира за 26-ти пореден път. По този повод бе организиран пешеходен преход в околностите на град Самоков. На сборния пункт – „Самоковото” днес се събраха много ученици, учители, представители на ТД „Рилски турист” и граждани за да вземат участие в инициативата.
На всички бяха раздадени тениски, посветени на Световния ден на ходенето. Преди прехода Снежана Дамянова, гл. експерт по „Образование, спорт и младежки дейности” разказа за Световния ден на ходенето, разясни инициативата и това, което се очаква от участниците.
Участниците изминаха разстоянието от Самоковото – билото над бившите казарми – р. Луковица и обратно. По време на прехода имаха възможност да направят туристическа маркировка за обозначаване на маршрута, като преди да стартират бяха инструктирани за значението на маркировката, цветовете и начините на поставянето й. Това е първият от поредица маршрути в околностите на Самоков, които предстои да бъдат маркирани и обозначени. Идеята е младите хора да се приучават към здравословен начин на живот, чрез ходене пеша, най-вече сред природата, което не само повишава двигателната активност, но и възстановява връзката на човека с околната среда.