Община Самоков получи награда в категория “Устойчива мобилност” за община под 40 хил. души население за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили | Община Самоков

Община Самоков получи награда в категория “Устойчива мобилност” за община под 40 хил. души население за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили

Main News Image
Награда в същата категория за община с над 40 хил. население получи Бургас – за проектите си за интегриран градски транспорт и интегриран модел за управление и контрол на обществения транспорт.
Модернизирането на градския транспорт в големите градове и мерките за енергийна ефективност, изпълнявани от със средства от бюджета и ЕС, имат най-голямо влияние върху подобряването на околната среда. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с посланика на Франция у нас – Ерик Льобедел, отличи общините лауреати в категориите “Устойчива мобилност” и “Енергийна ефективност на сградите” в тазгодишното издание на конкурса “Екообщина 2017 г.” Той се провежда за втора поредна година от посолството на Франция в България, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството е един от партньорите на инициативата, допринасяща за повишаването на осведомеността на българските общини по темите, свързани с устойчивия град.
Заместник-министър Николова подчерта важността на опазването на околното пространство и призова за повече усилия от институциите и обществото, насочени към подобряване на климатичните условия и намаляване на вредните въздействия.Според нея, през последните години българските общини са направили немалко стъпки, за да подобрят качеството на живот в населените места. България вече е извървяла пътя си по отношение на екологичното развитие и даде пример с плановете за градско развитие, в които все по-често се говори за замяна на превозните средства с алтернативни методи на придвижване, разширяването на зелените площи, изграждането на паркове и детски площадки. – каза още зам. министър Николова.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове, представители на фирмите, спонсори на конкурса и др.