Над 50 деца с велосипеди се включиха днес в колопохода, организиран във връзка с Европейската седмица на мобилността | Община Самоков

Над 50 деца с велосипеди се включиха днес в колопохода, организиран във връзка с Европейската седмица на мобилността

Main News Image
Над 50 деца с велосипеди се включиха днес в колопохода, организиран във връзка с Европейската седмица на мобилността, която е обявена от 16 до 22 септември. Тази година кампанията се провежда под мотото „Интелигентно придвижване – силна икономика”. Сред водещите цели на инициативата е насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на гражданите по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Община Самоков се включи в кампанията, като организира колоездачна обиколка на град Самоков и демонстрации по майсторско управление на велосипед на площада. Целта е чрез игри децата да бъдат възпитани отрано за по-здравословните и екологични възможности за придвижване.Включиха се деца от СОУ “Отец Паисий”, ОУ “Христо Максимов”, ПГ “Константин Фотинов”, Гимназията по туризъм. Децата бяха придружеми от техните ръководители. Полицията в Самоков оказа пълно съдействие и осигури максимално сигурността на участниците във велообиколката. Маршрутът приключи на площада, където участниците имаха възможност да демонстрират чрез игри майсторско владеене на велосипеда, под вещото ръководство на Христоско Чамов, учител от ОУ “Авксентий Велешки”. За участниците в демонстрациите бяха осигурени награди от Община Самоков. Инициативата се превърна в истински празник за всички участници. Децата бяха поздравени от зам.- кметът Люба Кленова, която също се включи и в обиколката.
Общината се стреми да направи мрежа от велоалеи, чрез които да се даде възможност за ползване на велосипеда като транспорт за придвижване в градската среда. С актуализацията на Генералния план за организацията на движението в община Самоков са залегнали маршрутите на велоалеите, които са изградени и които предстоят да се изградят.