Милан Христев е първият носител на награда „Анастас Карастоянов” | Община Самоков

Милан Христев е първият носител на награда „Анастас Карастоянов”

Main News Image
На 24 ноември в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков се състоя церемония за връчване на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов”. През 2017 г. Община Самоков, с решение на ОбС, прие статута и учреди Национална награда за фотографско изкуство. Целта е, от една страна, да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се подчертае голямата роля на Самоков за развитието на фотографията в страната ни.
Исторически преглед за развитието на фотографията в Самоков направи Невена Митрева – уредник в Исторически музей – Самоков.
Наградата за 2017 се присъжда в категорията „Черно-бяла портретна и стрийт фотография”. Решението за удостояване с наградата се взе от жури с председател Владимир Георгиев – кмет на община Самоков и членове: проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев, доц. Петър Абаджиев – преподаватели по фотография във висши учебни заведения. От постъпилите 317 фотографии по раздел „Черно-бяла фотография” журито определи селекция за финалната изложба от 65 фотографии на 41 автори. Доц. Абаджиев подчерта, че журито е било изключително затруднено от стойностните творби, които са участвали в подбора. „Оценените на второ и трето място също са толкова стойностни, че заслужават наградата, затова се спряхме на допълнителен критерий – социалния елемент.” – разясни мотивите за избора на журито доц. Абаджиев. Трето място – грамота и парична премия от 300 лв. получи Златко Латев. На второ място бе класиран Юлий Василев, който получава грамота и чек за 500 лв. Носител на наградата за фотографско изкуство за 2017 стана Милан Христев. Наградата връчи председателят на ОбС Силвия Стойчева – грамота, статуетка и паричен чек на стойност 1000 лв.
Всяка година община Самоков ще връчва по една поощрителна награда, която ще се дава на най-добрия млад фотограф, участвал с във финалната селекция. За 2017 г. поощрителна награда „Смартфон”, получи Константин Тръпчев.
“Днес ние отдаваме заслуженото на фотографията като изкуство, защото изписването на образи със светлина е не просто щракването на фотоапарата. Това е погледът на автора, запечатал посланието си в кадъра. Защото във всяка една от творбите, които виждате във финалната изложба е послание, една заключена във времето история, един уловен миг, запечатан завинаги.
Надявам се, че с всяка изминала година наградата „Анастас Карастоянов” ще се утвърди като мерило за съвременното фотографско изкуство и ще имаме възможност да виждаме много стойностни творби, които са не само наслада за окото, но и емоционално приключение за всеки, докоснал се до тях.” – каза в словото си кмета Владимир Георгиев. Той благодари на журито и участниците за подкрепата и подчерта, че с учредяването на наградата се поставя началото на едно национално значимо културно събитие, което ще бъде фактор в съвременното фотографско изкуство.

С грамоти за класиране за финалната изложба на Национална награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” 2017 бяха удостоени:
Александър Чавдаров
Алекс Попов
Ангел Ненов
Анна Маджурова
Благовеста Филипова
Венцислав Лалев
Георги Матов
Георги Величков
Диди Андреева
Драгомир Ушев
Здравко Господинов
Ивайло Андреев
Илиян Божинов
Илиян Маринов
Калин Костов
Крум Домишляров
Любомир Гайдаров
Мария Тодорова – Марчева
Мартин Иванов
Мая Стоянова
Младен Катранджиев
Нели Георгиева
Пламен Ангелов
Пламен Лобутов
Пламен Стоев
Пламен Андреев
Пламен Михайлов
Симеон Кюркчийски
Свилен Начев
Тодор Танев
Тодор Танев
Тодор Трамбабов
Тони Атанасова
Трендафил Димитров
Цветан Вълчев
Цветелина Юрукова
Явор Попов

Темата за Националната награда за фотографско изкуство за 2018 ще бъде обявена през месец януари и творби ще могат да се изпращат до 30 септември 2018.