Кметът Владимир Георгиев връчи поздравителен адрес на председателя на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев по случай 50- годишния юбилей от провеждането на първото състезание по ски алпинизъм в България | Община Самоков

Кметът Владимир Георгиев връчи поздравителен адрес на председателя на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев по случай 50- годишния юбилей от провеждането на първото състезание по ски алпинизъм в България

Main News Image
“Използвам възможността да благодаря на Българската федерация по катерене и алпинизъм, че избра именно курорта Мальовица за тържественото отбелязване на годишнината и провеждане на юбилейното издание на първенството. Разположена в една от най-красивите части на Рила, Мальовица неслучайно се е превърнала в символ на българския алпинизъм. Специфичният релеф и природните дадености на района предлагат отлични условия за практикуване на алтернативни форми на ски, планински туризъм, екстремни летни и зимни спортове и обучения.”
По случай юбилея, кметът Георгиев връчи плакети и парични награди по 500 лв. на първите българи, участници в ски рали в Италия и завоювали престижното трето място, самоковците Младен Катранджиев и Кънчо Долапчиев. ” За мен е чест да Ви поздравя по случай 50-годишнината от провеждането на първото състезание по ски-алпинизъм в България.
За първи път български отбор, в който сте включен Вие, Кънчо Долапчиев и Енчо Петков, участва на ски рали в Леко (Италия) през 1968 г. Неочаквано завоюваното трето място сред жестока конкуренция на най-добрите отбори от алпийските страни превръща дебюта в триумф. Още същата година дисциплината ски-алпинизъм е включена в програмата на републиканската алпиниада и поставя началото на историята, чиято 50-годишнина отбелязваме днес.” – се казва в адресите.

Днес се проведе и държавното първенство по ски алпинизъм. Церемонията за отбелязване на юбилея се състоя тази вечер в курорта Мальовица.