Днес се проведе колопоход. Инициативата е на Община Самоков, съвместно с РУ-Самоков, с която бе отбелязана Европейската седмица на мобилността | Община Самоков

Днес се проведе колопоход. Инициативата е на Община Самоков, съвместно с РУ-Самоков, с която бе отбелязана Европейската седмица на мобилността

Main News Image
В колопохода се включиха ученици от 5 и 6 клас на СУ „Отец Паисий: и ОУ „Кирил и Методий”, техни учители, както и зам. кмета Люба Кленова. Маршрутът, който бе избран, преминаваше предимно през улици, където има изградени велоалеи. Освен регламентираното по този начин придвижване, участниците в инициативата трябваше да спазват и правилата за движение, когато преминават по уличните платна.

Колопоходът тръгна от площад „Захарий Зограф” и приключи в Крайречния парк, като премина през улица „Търговска”, велоалеите на Софийско шосе от двете страни, велоалеята покрай ж.к. „Езерото”, с продължение покрай бившето поделение, новоизградената велоалея до „Самел 90”, велоалеята в Туристическата градина и екопътеката покрай коритото на р. Бистрица и река Искър, през двора на спортното училище до новия парк. Всички участници бяха изключително ентусиазирани от преминаването през екопътеките и предложиха догодина маршрутът да е по-дълъг и да включва екопътека Бели Искър.
Смисълът на кампанията е да покаже, че карането на велосипед е не само икономично, но и здравословно средство за придвижване. Освен опазване на околната среда, използването на велосипед значително ще намали трафика и безразборното паркиране на автомобили. Тази година кампанията е фокусирана върху темата „Чиста, споделена и интелигентна мобилност”, под мотото „Заедно стигаме по-далеч”.

Община Самоков се стреми да направи мрежа от велоалеи, чрез които да се даде възможност за ползване на велосипеда като транспорт за придвижване в градската среда.

Утре – 21 септември, е Европейски ден без загинали на пътя. Кампанията се реализира и в община Самоков от РУ-Самоков, съвместно с Община Самоков. “Намали скоростта, спаси животи!”